Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Bo RTV voščila v hrvaščini?

scena 14.04.10 Ljubljana, Severina, intervju, Foto: dejan Mijovic Žurnal24 main
Kakšen bo silvestrski večer na nacionalni televiziji?

Silvestrski večer na nacionalni televiziji bo služil kot vrnitev nekdanjega televizijskega voditelja, danes pa aktivnega mariborskega politika Stojana Auerja na male zaslone. Še večje presenečenje pa bo letošnji glasbeni program, saj bodo slovenski gledalci novo leto pričakali v družbi hrvaških in srbskih glasbenikov, kot so Severina, Plavi orkestar, Bajaga in Neda Ukraden. Nekatera združenja slovenskih glasbenih in avdiovizualnih ustvarjalcev že protestirajo.

"Gre za cinično zahvalo?"

Slovenski neodvisni avdio- in videoproducenti, Sindikat glasbenikov Slovenije, Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev in Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije so na vodstvo RTV Slovenija – vršilca dolžnosti odgovornega urednika razvedrilnega programa Petra Radovića, direktorja televizije Janeza Lombergarja in generalnega direktorja RTV Slovenija – naslovili odprto pismo, v katerem vodstvu nacionalke med drugim očitajo, da si takšnih potez ne bi smeli privoščiti nikoli in v nobenem zgodovinskem, kulturnem, političnem ali sociološkem kontekstu. Sprašujejo se tudi, ali gre morda za "cinično zahvalo vsem ustvarjalcem, ki 60 let hodimo gostovat v vaše oddaje zastonj".

"Diši po kaznivem dejanju"

"Slovenski ustvarjalci smo se in se bomo vedno veselili sodelovanja s kolegi iz tujine. Dvo- ali večsmerna izmenjava kulture je dobrodošla; seveda pa ne bomo nikoli dovolili, da bi tuja kultura nadomestila domačo," predstavniki dela domačih glasbenikov nadaljujejo v pismu in obljubljajo, da bodo v teh dneh temeljito preverili vsa ozadja, ki "očitno dišijo po kaznivem poslovanju, spornih politično vodenih dejanjih ali golih kapitalskih dobičkih; vse to na račun izumrtja slovenske glasbe, besede in kulture".

 

Komentarjev 11
  • Rebula Voda 19:04 16.december 2012.

    STOJAN IZDAJALEC IN LOPOF MARIBORCANI TI SPOROCAMO VESELO NOVICO .GOTOF SI ZA NAS

  • streetboy 17:59 16.december 2012.

    Takšna glasba se dnevno sliši iz avtomobilov in gostiln.

  • PPiikkaa 17:59 15.december 2012.

    Res, Slovence so okupirali že leta 1918, nadaljevali leta 1941 in še posebej po letu 1991. To kar bo na Silvesterski večer na RTV je samo logična posledica. Že leta rinejo naprej tole Severino, ki ni niti lepa niti ne ...prikaži več poje dobro, zakaj? Vendar, folk še ne dojema, da nas politiki prodajajo že vsaj od leta 1945 naprej, vse za svoje blagostanje, za nacionalni interes, ki služi samo peščici. Ukradli so nam polovico družbenega produkta (leta 1938 smo bili skoraj Avstrija), zdaj nas hočejo še zbrisati s sveta, res. Ljudje, spet se bo treba boriti za narod in njegov obstoj, tokrat nas ogrožajo Srbi s svojimi (komunističnimi) pajdaši.