Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Brecelj hoče šteti denar

Marko Brecelj Anže Petkovšek
Brecljevanje. Marko Brecelj bo s šotorom in nastopi za en teden okupiral Cankarjev dom in s tem prispeval k boljšemu imidžu.

Potem ko je glasbenik, performer in aktivist Marko Brecelj predsednika države Danila Türka danes osebno opozoril na nekatere od posledic vladnih ukrepov, ki so prizadeli kulturnike in socialno ogrožene, je enako storil še v Cankarjevem domu, preden je predstavil Brecljevanje, ki bo od 16. do 23. aprila "iniciralo" osrednjo hišo kulture.

Brecelj je krčenje socialno-kulturnega proračuna primerjal s tem, da živali odrežeš dve nogi od treh, ob kartonastem liku koprskega župana, "palmoida" Borisa Popoviča, ter fotografijah 208 posušenih palm v Kopru, ki so preživele hud mraz, da se zdaj lahko spopadajo še s sušo, pa podrobneje predstavil tudi program Brecljevanja.

Blaškovič in srhljivi konec

"Z Brecljevanjem se začenja petletni projekt Štetje v jeseni, za katerega sem se odločil, ker me je to razjezilo in ker hočem šteti denar," je povedal Brecelj. Direktor CD Mitja Rotovnik mu je za izvedbo projekta namenil 11 tisoč evrov in mu dopustil, da vse noči v omenjenem tednu prespi v šotoru na terasi Kluba CD.

Poleg zaslišanj in predstavitev umetnikov in aktivistov, Video-Brecljeteke in avkcije, ki se bodo v CD odvijali čez dan, si Brecelj želi obiska predvsem za dva dogodka. Prvi bo v četrtek, 19. aprila, ko bodo koncert s torto zagodli Dani Kavaš, Tudósok ter Gori ussi Winnetou in Franci Blaškovič (legenda, ki sicer ne nastopa, za Breclja pa je naredil izjemo), drugi pa "srhljiv zaključek, ob katerem se vam bo obrnil želodec", oziroma Brecljev nastop v nedeljo, 22. aprila.

Skrbeti ali ne skrbeti

"Absolutno nismo zaskrbljeni, da ne bomo pokrili stroškov, ker že zdaj vlada veliko zanimanje," je Brecljevo skrb za obstoj proračuna ovrgel Mitja Rotovnik, ki se veseli tega srečanja, saj gre "za eno najbolj samosvojih osebnosti, s katero CD lahko samo pridobi".

Brecelj sicer meni, da Rotovnika še kako srbi za vloženi denar, si pa z njim deli mnenje, da bo Brecljevanje malo prispevalo k imidžu CD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.