Magazin > Film & Glasba & TV
11 ogledov

Če komu paše kolo, naj ga zapleše

Ta četrtek bosta v oddaji Na Glas! nastopila Murat in Jose. Žurnal24 main
Nov teden, nov koncert v Modri hiši. Tokrat oddaja Na glas gosti enega od bolj priljubljenih hip hop dvojcev pri nas. Murat&Jose bosta z bendom poskrbela za dober "vajb in filing".

V komadu Postan ti sam govorita o imitacijah in tem, da so pri nas vsi glasbeniki ukalupljeni v isto šablono. Kdo izmed slovenskih glasbenikov pa vaju vseeno tudi navduši?

Jose: Ne praviva, da so vsi, ampak da jih je precej in da je to škoda. Ne veva za vse v Sloveniji, ki delajo glasbo, ampak od tistih, ki jih poznava, jih je precej takih, ki prekopirajo stil in na to prilepijo svoje ime. Precej slovenskih glasbenikov me navduši, omenil bi le fenomen našega prostora, to je zame Iztok Mlakar.
Murat: Mislim, da je predvsem med tako imenovanimi pop izvajalci veliko kopiranja. Niso pa vsi taki. Pri nas je dosti dobrih glasbenikov, veliko tudi takih, ki še niso medijsko izpostavljeni. Rad bi omenil Semota in Mayo, s katerima tudi sodelujeva, ki sta odlična pevca. V zadnjem času me v hip hopu navdušuje Zlatko, všeč mi je singel od Radiča, še koga bi lahko naštel ...

Na albumu veliko rapata o trenutnem stanju družbe, o njeni zblefiranosti. Sta ob pogledu na stanje naše scene lahko optimista?

Jose: Če govorimo o glasbeni sceni, bom optimist, ko bodo določeni mediji zavzeli bolj konstruktivno držo pri podpiranju mladih ustvarjalcev. Imamo nadobudne glasbenike, ki se jih ne da najti na zbirališčih talentov tipa "popstars".
Murat: Se strinjam z Josom. Tukaj je pomembna vloga medijev, saj oni določijo, kdo je na sceni in kdo ni. Kvalitetnih glasbenikov je dosti, na medijih pa je, da jih izpostavijo.

Pripravljata kakšen nov videospot? Za katero pesem?

Jose: To je skrivnost (tudi meni).
Murat: Se še dogovarjamo ...

Captamur pomeni ujetost, kajne?
V latinščni to pomeni 'smo ujeti'.

Ampak, če si ujetnik okolice, težko "postaneš ti sam". Verjetno imajo mladi ravno zato probleme z identiteto?

Jose: Težko je "postat ti sam". V bistvu je to proces, ki traja vse življenje. Zahteva preverjanje, ali greš po svoji poti ali po poti, ki so ti jo začrtali drugi. Z vseh strani smo bombardirani z nasprotujočimi si nasveti, kako naj živimo in kaj naj nam bo pomembno, tako da se je težko znajti. Najlažje je potem biti tak kot vsi.

© Luka Matijevec

 
Si želita, da bi ljudje na komad Captamur plesali kolo?

Jose: Zaključek komada gre v stopnjevanje in neke vrste kolo veselico, kar je znamenje tega, da se ljudje vedno znamo iztrgati iz kakršnekoli ujetosti s pomočo stvaritev duha, največkrat glasbe. Sploh pa je sporočilo komada, da smo svobodni kljub ujetosti v svet, ki ni po naši meri.
Murat: Če komu paše plesat' kolo na komad, naj ga zapleše!

Nasploh je za vajino glasbo značilno, da gre hitro v ušesa, melodije so prijetne, a besedila imata močna, tudi neprijetna. Je to vajin recept, udarno sporočilo zapakirati v spevno melodijo?

Jose: Glasba je takšna, kakršna nam je všeč (celotnemu bendu), in besedila govorijo o tem, o čemer razmišljava. Ni recepta.

Očitno je, da klubska scena v Ljubljani vedno bolj tone in mladi praktično skoraj nimajo izbire za kvaliteten žur. Še posebno navdušenci nad hip hop sceno ne vedo, kam ob vikendih. Vaju to kaj skrbi?

Jose: Priznam, da sem se v zadnjem času odvadil žuranja ob vikendih. Možno, da je k temu prispevala tudi slaba ponudba.
Murat: Ponudbe res ni take kot drugod po Evropi, vendar pa se vseeno lahko najde dobre žure. Rad bi omenil klub SubSub, ki ima dober klubski program s kvalitetno glasbeno ponudbo.

Kje žurata vidva?

Jose: Spontano, pomembnejša je družba kot kraj.

Bosta šla na Madonnin koncert?

Jose: Jaz ne.
Murat: Verjetno ne.

Kaj lahko pričakujejo obiskovalci vajinega četrtkovega koncerta?

Jose: Komade s "plate" V besedi je moč, komade s plošče Tuki not, kakšen nov komad, vse izvedeno v živo by Murat&Jose Band z gosti. Sicer pa to ni tipičen koncert, ampak je hkrati TV in radijska oddaja v živo, tako da je vmes tudi "mal' šprehanja" z voditeljem.
Murat: Dober vajb, dober filing in ha ha ha!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.