Magazin > Film & Glasba & TV
142 ogledov

Cesarjeva nova, a nevidna oblačila

Cesarjeva nova oblačila Uroš Hočevar, Cankarjev dom Ljubljana
Pravljico o Cesarjevih novih oblačilih si lahko ogledate skupaj z najmlajšimi, saj je primerna tudi za odrasle. Ob 17. uri jo bodo uprizorili v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Nekoč je živel Cesar (Blaž Setnikar), ki so ga zanimale le lepe obleke, zato se je cele dneve preoblačil in pri krojačih naročal nova oblačila. Tako zelo je bil obseden z lepimi oblekami in preoblačenjem, da se ni zanimal ne za svojo vojsko, ne za svoje podanike, ne za hrano. Nekega dne pa v mesto prideta Slepar in Sleparka (Miro Podjed in Anica Kumer), ki izkoristita njegovo strast do lepih oblačil in dejstvo, da nihče noče izpasti neumen bedak, še najmanj pa Cesar.

Motiv o cesarjevih novih oblačilih se pojavlja pri različnih avtorjih v različnih obdobjih. Hans Christian Andersen ga je uporabil v pravljici Cesarjeva nova oblačila (1837), po njem pa ga je prevzel tudi Milan Jesih v istoimenski igri v verzni obliki. Jesih je motiv posodobil in igro za otroke aktualiziral do te mere, da je zanimiva tudi odraslemu občinstvu.

Pri Andersenu so cesarjeva nova oblačila nevidna za tiste, ki niso sposobni za opravljanje svoje službe ali pa so neumni kakor noč. Pri Jesihu pa lahko oblačila vidijo le tisti, ki niso neumni.

Za vstopnico boste odšteli osem evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.