Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Cirkuški triumf

Žirija filmskega festivala, ki je ocenjevala 37 filmov, se je pri odločitvah za
1/16
Žurnal24 main
Film. Podeljene vesne za vrhunske domače dosežke, slavje Burgerjevega filma.

"Circus Fantasticus prepleta surovi naturalizem z magično poetiko in nam tako odpira popolnoma nov pogled na vojno. Prizori s tankom in trupli na peščeni obali zanesljivo sodijo v antologijo slovenskega filma," je obrazložitev, s katero je  strokovna žirija odločila, da letošnjo nagrado vesna za najboljši igrani film prejme film režiserja Janeza Burgerja.

Nagrade najboljšim slovenskim filmarjem so podelili včeraj zvečer na slovesnosti v portoroškem Avditioriju, kjer se je po treh dneh vrtenja 52 filmov različnih dolžin in zvrsti, od katerih jih je bilo 37 uvrščenih v tekmovalni program, zaključil 13. Festival slovenskega filma.

Druge nagrade
Igralec leta: Revija Stop je nagradila Sandija Šalamona za vlogo v filmu Oča.
Naj fotografija: Kodak je nagradil Bergerjev Circus Fantaticus in Moške Mine Bergant.

Člani žirije Boris Palčič, Drago Pečko, Milan Rakovac, Ljubo Struna in Judita Zidar so priznali, da so imeli naporno delo, a so se na koncu  pri odločitvah za vrhunske dosežke na področju filmske ustvarjalnosti brez kakega preglasovanja poenotili.

Večkrat nagrajeni Circus
Film Circus Fantasticus je prejel še vrsto drugih nagrad in sicer režiser Janez Burger za najboljšo režijo, Alenka Nahtigal za najboljšo masko, Robert Flanagan za najboljši ton, Drago Ivanuša za najboljšo glasbo, Ravil Sultanov za najboljšo stransko vlogo in tudi neformalna žirija filmskih kritikov je ta film proglasila za najboljši film festivala.

Nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo je prejela Nina Ivanišin za prepričljivo in strastno izraženo razdvojenost v spopadu med čustvi in ideologijo mladenke v prelomnem zgodovinskem obdobju v celovečernem filmu Piran – Pirano. Režiser in scenarist tega filma Goran Vojnović je prejel nagrado za najboljši scenarij, ob čemer je komisija zapisala, da njegovi liki ohranjajo človeškost in presegajo zgodovinska nasprotja.

Jurij Zrnec je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo v filmu Gremo mi po svoje, Gojmir Lešnjak pa za vlogo v kratkem filmu Trst je naš, od ostalih nagrajencev pa omenimo, da je bil za najboljši kratki film proglašen film Petra Bratuše 10 let, za najboljši animirani film Mrtvaški ples Konija Steunbacherja in za najboljši dokumentarni film Majoš Amirja Muratovića.

Podelitev slovenskih filmskih nagrad si v galeriji oglejte tudi v sliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.