Magazin > Film & Glasba & TV
89 ogledov

"Človeka lahko prikažeš na različne načine"

Ana Soklič Aljoša Kravanja
X Factor se je sinoči končal za Ano Soklič, ki pravi, da so ji vrat zlomili videi.

Pri rešilni pesmi so vam solze stopile v oči. Kako se počutite danes?
Utrujeno. Ta šov, vsi ti občutki, ki smo jih doživeli … To so naporne stvari. Vsi se ukvarjamo z glasbo in pri glasbi se pokažejo vsa čustva. Danes pa sem izjemno srečna in zadovoljna.

Ste pričakovali tak razplet glede na to, da so bili vsi že od samega začetka navdušeni nad vašim talentom?
Sem. Predvsem zaradi filmčkov, ki so zmontirani tako, da gredo nekaterim bolj drugim manj na roko. Ne bi rada sodila Pop TV-ja, ampak glede na to, kako so me prikazali že prejšnji teden … Dejstvo je, da sem delavna in med delom naletiš na konflikte. Če do njih ne bi prišlo, bi se z glasbo že zdavnaj nehala ukvarjati. X Factor je komercialna oddaja, zato je o teh stvareh težko razpredati. So me pač prikazali na takšen, konflikten način. Vem pa, da se bo moja publika, se pravi tisti, ki me bodo prišli poslušat, osredotočala na nastop.

Menite torej, da so vam vrat zlomili videi, ki jih je objavljala komercialna televizija?
Ja.

Potem niste tako temperamentni, kot so vas prikazali?
Sem temperamentna, ampak montaža naredi svoje. Človeka se lahko prikaže na različne načine.

Pa poglejva konkretno izjavo. Kaj ste mislili s tem, da drugi igrajo neko patetiko in so razglašeni za vrhunce večera, vi pa se trudite že toliko let?
Mislim, da je za vsakega pevca najbolje, da vsakič stopi na oder, kot da bi bilo prvič – popolnoma gol in bos. Sem oseba, ki ne zna biti manipulativna in preračunljiva. V odnosih z ljudmi sem takšna, kot sem na odru.

Ostali pa niso?
Vsak zase najbolje ve, kakšen je. O teh stvareh je zelo težko govoriti. V glasbi težim k interpretaciji, ki je sprejemljiva majhni publiki, se pravi nekomercialni interpretaciji. Jaz takšno glasbo tudi iščem, saj me zadovoljuje. Je pa res, da imajo takšni interpreti najmanjšo publiko.

Jadranka je včeraj večkrat poudarila, da je ne zanima, kaj je bilo med tednom. Kaj pa se je zgodilo med tednom?
Verjetno je mislila na videe, ki so bili objavljeni. Že prejšnji teden so me prikazali v slabši luči in tudi malo ta teden. Na primer prizor z Mihom Krušičem. Midva se sploh nisva "zapela", tako kot je bilo prikazano. Oni pa so objavili le stavek: "Nisva se razumela." To je res smešno.

Potem je Aleš Uranjek le na podlagi videov presodil, da je Alma psihično bolj stabilna od vas?
Da. Tako se je odločil. Midva se ne poznava pobližje. Jaz sem ga pred nekaj leti prosila, ali bi lahko bil moj menedžer, a me je zavrnil. V naši državi je tako, da dobiš pomoč le, če si že uspešen. Groteskno mi je, da me označujejo za negativko. Menim, da sem pozitivna oseba, saj nikoli, pa četudi mi ni nikdar nihče pomagal, nisem vrgla puške v koruzo. V X Factorju je ogromno procesov. Moraš se ukvarjati z delom, s koreografijo, z ljudmi. Sprejemati moraš kompromise, pri vsem tem pa je še kamera ves čas usmerjena vate. Pri meni je prišlo do zlomov, to pa zato, ker sem zelo delavna.

Koliko stikov ste imeli z drugimi žiranti?
Nobenih. Le po koncu oddaje. Zelo sem vesela, da sem spoznala Jadranko. Od nje sem se ogromno naučila o solo petju in tehniki. Je zlata oseba. Z njo sem se spoprijateljila.

Kakšno je vaše mnenje o ostalih dveh žirantih?
Sta super osebi. Svojim varovancem trdno stojita ob strani. Mislim pa, da je Jadranka od vseh treh najbolj stabilna oseba z neko življenjsko sugestijo. Svojemu varovancu se v celoti posveti. Je daleč najbolj življenjska in inteligentna oseba v tem šovu.

Bi se za vas drugače končalo, če bi imeli drugega mentorja?
O tem lahko le ugibam. Jadranke ne bi zamenjala za drugega mentorja.

Kakšno je vaše mnenje o izzivih, ki vam jih je dala Jadranka Juras? Večkrat je bilo rečeno, da ste na odru premalo ženstveni, Aleš Uranjek je celo rekel, da ni videti, da bi v glasbi uživali?
Tega komentarja pa sploh ne razumem. Če kdo v glasbi uživa, sem to jaz. Stara sem 28 let in nad glasbo nisem nikoli obupala, kljub temu, da mi je večina ljudi v okolici govorila, naj vendar odneham. Mislim, da je to dokaz, da v petju uživam in da sem ogromna pozitivka. 

Kje vidite razlog, da vam v vseh teh letih kljub talentu ni uspelo?
V zadnjih petih letih sem odklopila slovensko sceno. Udeleževala sem se raznih festivalov. Bila sem na Slovenski popevki in na Emi, pa tudi pri Hribarju in v oddaji Tistega lepega popoldneva. V tujini je drugače, kjer publika prenese več. Slovenci smo konservativci. Čustev ne pokažemo zlahka. Pevca, ki temperamentno poje, hitro označimo za agresivnega.     

Se boste v prihodnosti usmerili na tuji trg?
V tujini sem že bila. Slovence bi rada osvestila, kakšen krut trg je tujina. Vsebina in interpretacija ne igrata velike vloge. Zunaj je vse odvisno od skladbe in ne od tega, kako dobro poješ. Vrednote so pač takšne. V tujini je zelo težko, čeprav je trg večji. Ne prideš do stikov, ker so pomembni ljudje zelo zaščiteni. Imeti moraš veliko srečo. Biti moraš priden in delaven, poleg tega moraš imeti tudi finančno zaledje. Žalostno je, da ti Slovenija ne pomaga, če razmišljaš globalno. 

Zakaj ste se prijavili na X Factor?
Želela sem imeti čim več nastopov ob nedeljah zvečer, ko je gledanost zelo velika in sem se lahko pokazala. Dobila sem ciljno publiko, s katero sem izjemno zadovoljna, saj so to ljudje, za katere vem, da me bodo prišli poslušat.

Kaj vam je bilo pri šovu najbolj in kaj najmanj všeč?
Najlepše je, da sem našla nove prijatelje. Tudi med reporterkami. Sprejela sem jih za prijatelje. Zelo hitro se odprem ljudem. Pozabila sem na kamero, kar me je velikokrat teplo. Pozabim na diplomacijo in na dejstvo, da so to ljudje v službi in da gre za komercialno televizijo, ki me lahko prikaže v napačni luči. Upam, da so ljudje videli, da sem iskrena. Najtežje pa mi je bilo sprejeti dejstvo, da gre za tekmovanje, saj smo se tekmovalci med sabo zbližali.

Bi se še kdaj prijavili na podoben šov?
Le v tujini.

Kdo bo zmagovalec X Factorja?
Mislim da In & Out, ker je skupina in so fantje. Še nikoli jim ni bilo treba peti rešilne pesmi … Zadeva pa se seveda lahko še vedno obrne.

Komentarjev 6
  • millenium 17:29 11.junij 2012.

    ... zdaj mi je jasno, zakaj je g.Uranjek komentiral tako, kot pač je in jo izločil...

  • millenium 17:25 11.junij 2012.

    zatežen najstnik!

  • zic 15:36 11.junij 2012.

    super intervju, točno tako je kot te želijo prikazati in so ga malo pobiksali...iščejo samo negativnosti zato, da si povečajo gledanost....pokazala si se kot vrhunska pevka, delavna, zato glavo pokonci!!! Jadranka me je zelo pozitivno presenetila v vseh pogledih.