Magazin > Film & Glasba & TV
86 ogledov

Dokončni konec skupine Bijelo Dugme

Kad smo bili bijelo dugme Žurnal24 main
Po številnih prepirih so se glasbeniki skupine Kad smo bili Bijelo Dugme, nekdanji člani zasedbe Bijelo Dugme, dokončno razšli.

Menedžer skupine Kad smo bili Bijelo Dugme Damir Osredečki je potrdil, da so se glasbeniki dokončno razšli. Željko Bebek, Mladen Vojičić - Tifa in Alen Islamović so se pred šestimi leti vnovič združili, da bi podoživeli uspeh nekdaj zelo uspešne jugoslovanske rock skupine Bijelo Dugme, ki jo je leta 1974 ustanovil glasbenik Goran Bregović. Osredečki nam je povedal, da je bil razhod le še vprašanje časa, saj v zadnjih šestih letih ni bilo nastopa, na katerem glasbeniki ne bi bili sprti: "Lahko povem, da je bila to najslabša služba v moji dvajsetletni karieri. Glasbeniki se med sabo niso prenašali in so vztrajali le zaradi denarja. Ravno zaradi stalnih nesoglasij se skupini pred šestimi leti ni želel pridružiti Bregović."

Počilo je že v sredini poletja v Budvi, ko je med Islamovićem in Tifom skoraj prišlo do fizičnega obračuna, skupina pa je skupaj zadnjič nastopila v začetku avgusta na Schengenfestu v Vinici. Na festivalu so bili že povsem odločeni za razhod, Tifa pa je večdesettisočglavo množico razočaral, ko na odru ni želel prepevati legendarnih uspešnic, kot so Lipe cvatu, Napile se ulice, Ako ima boga, Nakon svih ovih godina, Đurđevdan, temveč je pel in igral svoje pesmi. Prišlo je celo tako daleč, da je moral organizator nastop prekiniti.

Tako je konec dolgoletnih turnej, prijateljstev in navdušenja njihovih oboževalcev. Osredečki pravi, da bi skupino lahko vnovič združil le še čudež.

Komentarjev 5
  • dejo 07:52 19.avgust 2011.

    Škoda da so razpadli tudi pevci, saj so s svojim skupinami zelo dobro igrali komade Bijelog dugmeta. Moram pa komentirati članek novinarke, da Tifa ni želel peti v Vinici komadov Napile se ulice, Ako ima boga...Od vseh naštetih komadov Tifa ...prikaži več (v originalu) poje le Lipe cvatu, vse ostale komade poje (je pel) Alen Islamović.

  • krt 07:00 18.avgust 2011.

    Leta 1975 sem od prijatelja kupil rabljeno ploščo "Kad bi bilo bijelo dugme". Novinarka je skupino in vso mojo generacijo v članku pomladila za dobrih 20 let. Hvala.Gre za načelno novinarko, ki kljub vsem dosegljivim virom na internetu, ...prikaži več ki so njej (in vsem ostalim) na voljo, ostaja pri tem kar je zapisala.

  • klema 23:24 17.avgust 2011.

    malo vam nekaj ne štima v tem članku...razpadli so leta 1989 8se mi zdi), nato pa so se leta 2005 spet združili za 4 reunion koncerte. Zaradi velike uspešnosti le teh, so se vsi trije bivši pevci odločili, da ...prikaži več bi še dalje nastopali - in tako je nastala skupina Kad Bi Bio Bijelo Dugme (Bebek, Islamović, Tifa + bend). Potem so se še ti nekaj skregali in Željko Bebek je zapustil skupino, Tifa in Isalmović pa sta še dalje nastopala pod imenom Kad Smo Bili Bijelo Dugme.