Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Dvojni hip hop udar na Ortofestu

Zlatkotovo glasbo so zaznamovale ulice blokovskega naselja in njegov kritičen po Žurnal24 main
V sklopu tradicionalnega Ortofesta bosta v kratkem nastopila dva vidnejša hip hop izvajalca - Zlatko in Optimisti v sredo, 15. aprila ter Elemental v petek, 17. aprila.

Zlatkotovo glasbo so zaznamovale ulice blokovskega naselja in njegov kritičen pogled na obstoječo situacijo in življenje. Kot otrok fužinskih ulic in odraščanja sredi kriminala in drog, obkrožen z ljudmi, ki so padli v takšne pasti, si njegova glasba želi dotakniti naslednje generacije in posredovati sporočilo, da takšna usoda ni nujno njihova. Prav zaradi tega Zlatko angažirano sodeluje tudi pri mnogih projektih dobrega namena (Unicef, Verjemi v svoj koš,..). Poleg nespornega talenta izvajalca odlikuje tudi ustvarjalna hiperaktivnost, entuziazem in popolna predanost glasbi, kar ga danes umešča v sam vrh slovenske hip hop scene. S svojim udejstvovanjem glasbo mladih in njihov način življenja vztrajno ter uspešno postavlja v ospredje družbene arene. Na širšo slovensko glasbeno sceno je Zlatko lansiral tri studijske plošče (Svet je lep, Zlatko in prijatelji in Svet je lepši). Že naslovi plošč izražajo njegov neskončno pozitiven pristop in pogled na življenje, ki opozarja na lepe strani življenja kljub morebitnim težkim okoliščinam. Hip hop, pomešan s prvinami funka, zagotavlja eksplozijo energije v obliki Zlatkovih rim, podkrepljenih z živo instrumentalno spremljavo njegovih Optimistov. Izbrane skladbe z njegovih treh dosedanjih albumov pa bo poleg instrumentalne palete dodatno začinilo tudi nekaj gostov.

Koncert Elemental bo prava poslastica za vse pristaše hip hopa kot tudi drugih žanrov. © arhiv benda

 
Osemčlanski hip hop bend Elemental se v galsbi ne drži strogih stilskih meja, saj v njej lahko zasledimo močne primesi funka, soula, reggaeja in jazza, na momente pa se bend spogleduje celo z rockom. Skozi potovanja po drugih žanrih si sposojajo prvine v katerih se prepoznajo in tako bogatijo in nadgrajujejo lasten glasbeni stil, ki se ni nikoli podrejal trenutni trendom, temveč ostaja na svoji edinstveni poti. Koncert bo tako prava poslastica za vse pristaše hip hopa kot tudi drugih žanrov. Nesporno kvaliteto skupine Elemental poleg razprodanih koncertov (mnogih tudi v Sloveniji) potrjuje tudi kopica glasbenih nagrad (nominacije za Porin, Zlatna Koogla, Magdalena..) in osvojeni vrhovi lestvic z odmevnimi skladbami Romantika, Iz dana u dan, Tako lijepa, Pod pritiskom, Dobar dan , Zašto te imam,… Začetki skupine Elemental segajo v leto 1998, do danes pa so izdali že štiri studijske albume (Moj njegov i njen svijet, Tempo Velegrada – Demiurg, Male stvari in Pod pritiskom). Aktualna plošča prinaša nekoliko drugačen, trši in ostrejši zvok ter eksplicitne, družbeno osveščene tekste, ki pa so vseeno obdržali njihovo hip hop poetiko. Najodmevnejši single z nove plošče je kontroverzna, politično osveščena skladba Zašto te imam, ki je bila zaradi ekplicitnega teksta in videospota prepovedana na večini hrvaških medijev.

Cena vstopnice za Zlatkota znaša 8 evrov, medtem ko boste za Elemental odšteli 10 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.