Magazin > Film & Glasba & TV
23595 ogledov

Eurosong: Kaj se skriva za besedilom hrvaške pesmi Mama ŠČ

let 3 Youtube
Se norčujejo iz rusko-ukrajinske vojne?

Kot smo poročali, se mnogi sprašujejo, ali bodo hrvaško skupino Let 3, ki je zmagala na Dori, diskvalificirali, ker se pesem Mama ŠČ po njihovem mnenju norčuje iz vojne na ukrajinskih tleh. Pevec skupine, ki je znana po svojih provokacijah, sicer pravi, da to ne drži. "Motiv v pesmi je vojna, vendar je skladba kot taka seveda kritična do tega. Nastala je lani, ko sem v Splitu delal neko predstavo. Zgodila se je vojna, zaradi tega sem se tudi odločili, da naredimo 'vojno opero', Mama ŠČ pa je ena izmed skladb te opere," je povedal Mrle.

Na Youtubu trenutno mrgoli vlogerjev, ki se ukvarjajo s pesmimi, ki bodo letos nastopili na Eurosongu. To so povedali o skladbi Joker Out, Carpe Diem. Pod drobnogled so vzeli tudi Hrvate, nekateri so bili pri tem zelo natančni in so se poglobili v pomen besedila. 

Če začnemo pri "ŠČ". Gre za črko ruske abecede, razlagajo na vlogu Eurovision Histories, zato naj bi pomenila Rusijo, tako kot tudi 'mama'. "Rusija se že od srednjega veka predstavlja kot ženska, kot simbol materinstva, zato se lahko 'mama' prav tako nanaša na Rusijo. Pesem bi tako lahko govorila o ruski invaziji na Ukrajino."

Pri tem je eden od komentatorjev pripomnil: "Nesmiselno črkovanje na sredini pesmi dejansko predstavlja združitev (sovjetskih) držav v novo Sovjetsko zvezo, ki je zdaj predstavljena z novim simbolom 'ŠČ'.'ŠČ' je parodija na črko 'Z', ki jo zdaj lahko vidite na ruskih tankih, nameščenih v Ukrajini."

"Mama je kupila traktor" - Ta del bi lahko govoril o traktorju, ki ga je ruski predsednik v dar za rojstni dan dobil od beloruskega predsednika Lukašenka. Komentator k temu dodaja, da bi se ta stavek lahko nanašal tudi na rusko podkupovanje Belorusije. "Ta interpretacija je pomembna za razumevanje besedne zveze 'Armageddon nona'. Nona pomeni v hrvaščini babica. Če je Rusija mama, je babica Sovjetska zveza. To je smiselno, če imamo v mislih, da je Rusija 'kupila' Belorusijo in se prelevila v novo Sovjetsko zvezo."

"Mama je ljubila bedaka/Malega psihopata" - Putin je manjše rasti.

"Krokodilji psihopat" - V Rusija obstaja zelo močna droga, ki ji pravijo krokodil ali ruska čarovnija. "Pri dolgotrajnih uporabnikih, ki si te jedke snovi injicirajo v žile, se lahko razvijejo hude kožne razjede, okužbe in gangrena - razbarvana (zelena, siva, črna) luskam podobna koža, ki spominja na krokodila, od tod tudi ulično ime 'krokodil'," pišejo na spletni strani Drugs.com. Poznamo pa tudi izraz 'krokodilje solze', ki se uporablja takrat, ko se nekdo pretvarja, da mu je mar. "Kot to verjetno počne Rusija, ko govori o mrtvih vojakih in otrocih," je dodal vloger, ki je opozoril, da scenografija skupine spominja na ruske parade, pevec pa na Stalina in Hitlerja

"Trajna Nina Amargedonona" - Ta del besedila se nanaša na hrvaško uspavanko "Trajna Nina Nena". Uspavanka za konec sveta ...

Napis na čelu NJINLE - Če zadnji dve črki postavimo na začetek, dobimo LENJIN (Vladimir Iljič Lenjin).

 

 

Komentarjev 8
  • pravičnik77 17:13 16.februar 2023.

    Ta Eurosong se vse bolj spreminja v LGBTQ propagando, in kar ni v prid temu je proti vsemu. kaj je svoboda sploh ne vemo nič, vsak od nas zahteva da mislimo njemu v prid... katastrofa.. Znanstveno fantaktični filmi so vse ...prikaži veče bolj resničnost... na žalost

  • Stajerc 16:42 16.februar 2023.

    Jih bojo v predtekmovano šč nagnali

  • milko2 16:32 16.februar 2023.

    židi iz Rijeke provocirajo! Podprti s strani židovske globohomo elite, ki to izrojenost podpira!