Magazin > Film & Glasba & TV
145 ogledov

Evrovizija: "Lahko bi nas samo še izločili"

scena 14.05.13. hannah mancini, foto: Dennis Stachel (EBU) Dennis Stachel (EBU)
Slaba uvrstitev Hannah Mancini na letošnji Evroviziji še vedno odmeva. Na RTV vidijo neuspeh v nastopu, nekdanji predstavnici pravega recepta za zmago nimata.

"Še vedno vztrajam pri tem, da sta bila Hannah in pesem dobra izbira, kar se RTV tiče, nastop pa se ni iztekel tako, kot smo vsi upali, da se bo," je povedal urednik glasbenega programa Vala 202 in član komisije, ki je izbrala Hannah in njeno skladbo, Andrej Karoli. Na vprašanje, ali je bilo morda krivo to, da Hannah ni bila izbrana preko Eme, Karoli odgovarja, da ne. Prav tako ne ve, ali bo prihodnje leto potekal enak izbor za slovensko predstavnico ali pa bodo morda znova imeli besedo gledalci, ki bodo izbirali preko Eme.

"Treščili smo ob dno"

"Najbolj se je zalomilo pri nastopu v živo, kar je bilo tudi zame presenečenje, saj mi je znano, da je Hannah odlična pevka. Hannah mi je pri srcu, pesem solidna, ampak žal je bil nastop povprečen, petje pa precej nestabilnosto. In na generalki, ki s(m)o jo ocenjevale žirije po Evropi dan pred samim nastopom, je bilo še nekaj več fušanja in tako na koncu ni pomembno kako dober je komad, saj mora biti izveden vrhunsko. Tega res nikomur ne privoščiš, kaj šele našemu predstavniku," je povedal Aleš Vovk - Raay. "Vseh pet žirantov, ki je sedelo v komisiji za Slovenijo - Darja Švajger, Urša Vlašič, Dušan Hren, Katja Koren in jaz, smo na žalost takoj po nastopu vedeli, da ne bo dovolj za uvrstitev v finale. Sam sem sklepal, da bomo predzadnji ali zadnji. Zakaj se je to zgodilo - ne vem... Morda previsoka lega, trema, premalo uležan komad, preveč gibanja tam, kjer bi morala biti na miru - lahko samo ugibam," je še dodal Raay.

Dobra novica pa je, da slabše ne more biti, je prepričan Raay: "Dobra novica je, da smo treščili ob dno in da slabše ne more iti. Lahko bi nas samo še izločili (smeh). Torej - gremo lahko le še navzgor. Ko se pripravlja nastop za ESC, je pri nas vedno preveč razkropljeno, vsak pomaga na svojem profesionalnem področju (skladba, petje, koregorafija, make up, podoba, luči, scena), preprosto mora nekdo prevzeti žezlo in povezati vsa področja v eno vizijo. Pa bo morda kaj drugače - z dobrim songom, seveda."

"Potrebovali bi več promocije"

"Bila je moderna skladba, tako da ne vem, kaj je šlo narobe," je pokomentirala uvrstitev Nuša Derenda, ki nas je pred leti dobro zastopala na Evroviziji s skladbo Energy. Pri Hannahinem nastopu jo je motilo to, da je bilo pretemno in da se ni čutila prava energija. Kot enega od razlogov za neuspeh je navedla tudi slabo promocijo RTV, je pa res, da "smo tako majhni, da si težko privoščimo, da bi v Evrovizijo vlagali milijone".

Bila pa je bolj kritična glede samega izbora slovenske predstavnice. Odločitev, da gremo na Evrovizijo, je prišla na hitro, med drugim so tudi njo vprašali, ali ima pripravljeno kakšno skladbo. Ker je že dosegla uspeh na Evroviziji, je Nuša priznala, da ne bi šla več v to, sploh pa ne na vrat na nos, temveč bolj premišljeno. "To se mora vedeti skoraj eno leto prej, da se res pripraviš," je povedala.

"Luštno je biti del tega"

Ocena pevke Darje Švajger, ki je Slovenijo dvakrat zastopala na Evroviziji, pa je: "Žal nimam kaj reči. Privoščila bi ji boljše mesto, ampak tako je." Recept za zmago bo po njenih besedah večna skrivnost ali uganka. Da je bila Hannah izbrana brez predtekmovanja, je ne moti, saj pravi, da je v Evropi veliko različnih sistemov, ki jih je vredno preizkusiti. Na vprašanje, ali ima sploh še smisel, da sodelujemo na Evroviziji glede na to, da zadnja leta uvrstitev ni ravno najboljša, pa pravi: "To je praznik glasbe in škoda bi bilo, da nas ne bi bilo zraven. Gre za to, da se predstavi glasba. Malo je takšnih festivalov in je luštno biti del tega."

Komentarjev 2
  • Borut 21:53 20.maj 2013.

    Dragi strokovnjaki, kje pa vi živite? Ali ste res toliko slepi, da ne vidite, da Evrovizija nima s petjem nobene zveze? Po nepotrebnem zapravljate denar.

  • mph 20:02 20.maj 2013.

    Khm, zdaj sem šel šele gledat in poslušat prvič, včeraj sem začel malo gledat nekje na pol. Ta brezvezarija od ocenjevanja me že leta (ali desetletja) odbija, jaz tebi, ti meni, jaz tebi ne, ker ti meni ne, jaz tebi ...prikaži več ja, ker ti meni ja, jaz tebi ne, ker zgodovinsko nismo prijatelji, ... in bla bla bla .... skratka obup od obupa, problem so jasno ljudje. Ampak komad in nastop sploh nista tako napačna, kar sem jih uspel včeraj videt v morda polovici, bi jih pol od tega dal pod ta nastop. Evrovzija je beda od bede, ne nastopi, ne Eme, Hanne ali karkoli. Taka je pač narava te bede od oddaje. Morali bi pustiti ocenjevanje strokovnjakom in to ANONIMNO, da jih potem doma ne pojejo. Bi bilo vsaj bolje.