Magazin > Film & Glasba & TV
10895 ogledov

Fakulteta za šport ostro nad Planet TV

the biggest loser Planet TV
Pri kritiki neizprosni.

Na Facebook strani SLOfit, ki jo urejajo raziskovalci ljubljanske Fakultete za šport, so se razburili zaradi resničnostnega šova The Biggest Loser, ki ga lahko spremljamo na Planet TV. Ustvarjalci strani se namreč ne strinjajo z metodami, po katerih segajo producenti šova, v katerem tekmovalci s prekomerno telesno težo skušajo izgubiti čim več kilogramov.

"The Biggest Loser Slovenija - Tako se ne dela! Treba se je oglasiti. Navedeni resničnosti šov je v nasprotju s strokovno doktrino, ki jo podajamo na Fakulteti za šport. Pristop k vadbi je nestrokoven, etično sporen in zdravstveno ogrožajoč," so zapisali.

Čeprav imajo v šovu tako profesionalne trenerje kot tudi dietetičarko, ki bdi nad jedilniki tekmovalcev, nas je zanimalo, kaj na ta zapis pravijo pristojni na Planet TV. "Za The Biggest Loser Slovenija stoji ekipa šolanih strokovnjakov, ki svoje delo vsekakor opravlja strokovno. Treba se je zavedati, da na Planet TV predvajamo 4 oddaje na teden. In jasno je, da ne moremo pokriti 7 dni 24 ur na dan njihovih treningov in zdravega načina življenja. Niti taka oddaja za gledalce ne bi bila zanimiva," so na vprašanje, kako komentirajo status, sporočili iz produkcije Planetovega šova.

Za Žurnal24 pa je kritiko pokomnetiral tudi Jan Kovačič, trener modre skupine v šovu The Biggest Loser. Kot pravi, je tudi sam zaključil Fakulteto za šport, zato ga tovrsten odziv preseneča: "Težko bi podal mnenje, ker gre za pavšalno oceno s strani strokovnega kadra, mogoče bi bilo dobro izpostaviti, kje točno se je pojavil problem. Pri kateri vaji in pri katerem posamezniku je prišlo do česa spornega. Treba je izpostaviti specifičen problem, ki se dotika točno določene osebe. Težko je posploševati stvari in podajati oceno brez predhodnih informacij o vsakem posamezniku posebej." Jan pravi, da v šovu sodelujejo z zdravniki, ki trenerjem podajajo ocene krvi in gibalnih sposobnosti, na podlagi česa nato formirajo tedenski program, ki pa obravnava vsakega posameznika posebej. "Mogoče bi bilo treba pogledati celo sezono in šele nato komentirati. Znano je, da gre tukaj za šov in ne dokumentarno oddajo o vadbi. Šov že sam po sebi izpostavlja dramatične stvari. Veliko stvari je v ozadju, ki niso prikazane, od tega da imajo tekmovalci individulano obravnavo, z njimi se ukvarjamo posamezno, tekomovalci izvajajo treninge za gibljivosti, vzdržljivost, učimo jih pravilnega izvajanja vaj. Poleg tega imajo tekmovalci vsakotedenske zdravniške preglede, kjer opravijo številne teste, ki nam zagotavljajo varno doseganje zastavljenih ciljev. Treba se je zavedati celovitosti tovrstnega koncepta. S svojo vlogo trenerja ne morem vplivati na selektivnost televizijske produkcije in na to, koliko in katere stvari se končno prikaže v samem šovu. Me pa veseli, da resničnostne šove gledajo tudi profesorji," je še povedal zgovorni Jan in dodal, da ga takšno razmišljanje žalosti: "Žalosti me, da ljudje v življenju iščejo negativne stvari, namesto, da bi se osredotočili na vse ostale pozitivne stvari."

No njihov zapis pa je očitno opazil tudi Rok Tomažin, ki sodeluje v pogovornem šovu Od težaka do junaka. Ta se z njihovim zapisom očitno ne strinja, saj je v videu na Instagramu povedal: "Najlažje pa je iti pamete ko se nekod trudi in nekaj dela. Vi povejte, kaj ste vi v zadnjem času naredili, da bi taki ljudje, ki rabijo pomoč naredil nekaj na bolje. Najlažje je otresati z 'gobcem'. Ja, mogoče ni najboljši način, ampak morate vedeti, da so se ti ljudje sami orijavili v ta šov in so vedeli, v kaj se spuščajo."

 

Najlaži je POPLUVAT SOSEDOU AVTO PA ČEPROU SAM PEŠ HODŠ🙄👌 #thebiggestloserslovenija

A post shared by Rok The Preacher (@rokthepreacher) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.