Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Fotokolaži uličnih zgodb

Zgodbe Marko Mrše
V Mali galeriji Cankarjevega doma se danes odpira razstava Marka Mršeta z naslovom Zgodbe. Na ogled bo do 15. aprila 2012.

Marko Mrše deluje kot ulični fotograf v svobodnem poklicu. S svojimi deli, v glavnem v mediju fotokolaža, raziskuje različne vidike uličnega življenja v evropskih in azijskih mestih, v katerih je živel ali jih je le obiskal. V zadnjih petih letih je pripravil vrsto samostojnih in skupinskih razstav in s svojimi deli prispeval k oblikovanju interjerjev v različnih hrvaških krajih.

S tehniko fotokolažev raziskuje, kaj pomeni potovanje danes – v času, ko je premikanje po Zemlji cenejše kot kdaj koli. Preizprašuje stališče, da je potovanje samo ogledovanje kraja in njegovih znamenitosti. Nasprotno, to so ljudje, ki jih ne vidimo, so pogovori onkraj zidov, ki jih ne slišimo. Avtor različne vsakdanje situacije spaja v kolaž in ustvarja kontekst, ki razlaga njegovo videnje kraja, ki ga je obiskal, ljudi, ki jih je srečal, in pogovorov, ki jih je slišal. Vsak fotokolaž je izjava, ki spodbuja dialog z gledalcem, saj si različni ljudje isti fotokolaž razlagajo popolnoma drugače. Prizadeva si ustvariti to, kar je po njegovem mnenju bistvo potovanja – resnično odkritje. Ali kot je zapisal Marcel Proust: "Resnično odkrivanje ni v iskanju novih pokrajin, ampak v iskanju novih pogledov."

Vstop je prost!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.