Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Golob je odnesel zlatega leva

Roya Andersson EPA
A Pigeon Sat on a Branch je film, ki je bil proglašen za najboljšega na letošnjem beneškem festivalu.

Švedski nadrealistični film o dveh prodajalcih trikov za zabave, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Golob, ki je sedel na veji, razmišljujoč o lastni eksistenci) režiserja Roya Anderssona, je prejel zlatega leva za najboljši film na 71. filmskem festivalu v Benetkah.

Nagrado je tretjemu delu Anderssonove trilogije o življenju prisodila žirija, ki ji je predsedoval francoski skladatelj filmske glasbe Alexandre Desplat. Žirija ga je nagradila zaradi posebnega sloga in ganljivega preizpraševanja, kaj sploh pomeni biti človek.

Ob prevzemu nagrade je Andersson dejal, da ga je za film navdihnil film Vittoria De Sice Tatovi koles iz leta 1984, še posebej scena v zastavljalnici. "Je humanistična scena, gre za resnično empatijo. To bi moral biti film," je poudaril.

Srebrnega leva za najboljšo režijo si je v Benetkah prislužil Andrej Končalovski s filmom The Postman's White Nights, veliko nagrado žirije pa dokumentarec Joshue Oppenheimerja The Look of Silence, njegov drugi film o množičnih pobojih komunistov v Indoneziji.

Nagrado za najboljšega igralca je dobil Adam Driver za vlogo očeta, ki želi rešiti sina, v filmu Hungry Hearts italijanskega režiserja Saveria Costanza. Alba Rohrwacher, ki je v filmu nastopila v vlogi mame, je pobrala nagrado za najboljšo igralko.

Za zlatega leva se je poleg švedske komične drame potegovalo še 19 filmov, med drugim Manglehorn ameriškega režiserja Davida Gordona Greena, Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja ter dokumentarec ameriškega režiserja Joshue Oppenheimerja The Look of Silence.

V uradnem programu festivala v Benetkah so prikazali filme iz 39 držav. Zlatega leva za življenjsko delo sta na letošnjem festivalu prejela ameriška filmska montažerka in trikratna dobitnica oskarja Thelma Schoonmaker ter ameriški filmski in gledališki režiser Frederick Wiseman.

Lani je zlatega leva za najboljši film prvič v zgodovini festivala prejel dokumentarec - SacroGRA italijanskega režiserja Gianfranca Rosija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.