Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Kavboji po italijansko

"Sergio Leone je poosebljenje špageti vesternov, film Dober grd, hudoben pa je n Žurnal24 main
Špageti vesterni. Antologija filmskega žanra, ki ga ne bi bilo brez Leoneja.

Obiskovalci Cankarjevega doma (CD) se bodo od jutri do 24. oktobra lahko sprehodili skozi antologijo špageti vesternov oziroma 13 filmov po izboru programskega vodje filmskega programa CD Simona Popka, ki je spored sestavil iz tega, “kar je sploh na voljo na filmskih kopijah, večinoma pa gre za nadstandardne špageti vesterne”.

Retrospektiva se bo začela z vesternom Sergia Corbuccija Gremo ubijat, kompanjerosi, seveda pa na sporedu ne bo manjkal oče špageti vesterna Sergio Leone, ki bo predstavljen z dvema filmoma – Dober, grd, hudoben s Clintom Eastwoodom in Nekoč je bilo na Divjem zahodu s Henryjem Fondo.

Od hita do žanra
“Leone je leta 1964 posnel svoj prvi vestern Za pest dolarjev, ki je postal orjaški hit. Producenti so takoj zavohali denar, iz tega pa se je nato rodil izjemno ploden žanr,” pomen Leoneja za žanr opisuje Popek in dodaja: “Sergio Leone je postavil arhetipe, negacijo vseh značilnosti klasičnega ameriškega vesterna: ni več dobrih, vsi so samo še slabi, bolj kot za zgodbo pa je šlo za stil.”

Če je Leone oče, kdo so potem njegovi režiserski sinovi? “Vsi ameriški režiserji v 70. letih, ki so se učili delati vesterne od Italijanov. Italijanski špageti vesterni so nastali ob zatonu ameriških, ko se je pojavila generacija novega Hollywooda, pa so jih Američani spet začeli snemati.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.