Magazin > Film & Glasba & TV
101 ogledov

Kubanci povzročili salsamanijo

(Foto: Anže Vrabl) Žurnal24 main
Križanke so se na koncertu skupine Buena Vista Social Club, z Omaro Portuondo na čelu, zibale v ritmih salse.

Poletna koncertna sezona je tokrat v prestolnico pripeljala eno največjih imen kubanske glasbe – Orquesta Buena Vista Social Club. Čeprav ne gre za originalno zasedbo, ki jo je med glasbene fenomene izstrelil dokumentarni film nemškega režiserja Wima Wendersa, polne ljubljanske Križanke niso bile prikrajšane.

Dve generaciji glasbenikov
Trinajstčlanska zasedba Orquesta Buena Vista Social Club naposled uspešno združuje dve generaciji glasbenikov. Med člani prvotne zasedbe še vedno navdušujejo trobentač Guajiro Mirabal, laudist Barbarito Torres, pozavnist Jesus Aguaje Ramos in kitarist ter klaviaturist Manuel Galbán. Mlajšo generacijo talentiranih kubanskih glasbenikov pa predstavljata vokalist Carlos Calunga in pianist Rolando Luna.

Počastili preminulega člana zasedbe

Dvourni koncert so začeli z El carretero, razpoloženje pa se je stopnjevalo vse do prihoda kubanske dive Omare Portuondo, oklicane kot la mas bonita y la mas sexy (najlepša in najbolj privlačna). Osemdeset let stara gospa je z neverjetno energijo in interakcijo s publiko med občinstvom povzročila pravo salsamanijo in Križanke so se spremenile v nekakšno kubansko glasbeno enklavo. Omara je zanikala tudi očitke, da se znajde zgolj pri interpretaciji balad, in dokazala, da ni zaman diva kubanskih ritmov. Za trenutek se je zdelo kot da je v prvem planu Omara Portuondo, Orquesta Buena Vsita Social Club pa le gostujoči glasbeniki. Očitno pa v zasedbi vlada enakopravnost, saj je vsak izmed 13 članov dobil nekaj minut za svoj solistični vložek. Kubanski glasbeniki so predstavili klasičen repertoar na čelu s Chan chanom, De camino a la vereda, Candela in Dos Gardenias. S skladbo Silencio pa so počastili tudi legendarnega člana originalne zasedbe Ibrahima Ferrera.

Zasedba Orquesta Buena Vista Social Club še ne velja za kultno, kot je veljalo za originalno sestavo, ampak sodeč po videnem in slišanem jim do statusa legend manjka samo nekaj deset let več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.