Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Metalske počitnice v Tolminu tokrat za ogradami

metaldays
1/3
Aleš Jelovčan
Le še nekaj dni nas loči od metalskega festivala, ki že deseto leto zapored proti številnim konkurenčnim dogodkom po Evropi zaradi unikatnosti okolja ponuja nekaj več – prave metalske počitnice.

Poleg odličnega nabora nastopajočih skupin je tako na voljo vse – od športnih aktivnosti v okolici (kopanje v kristalno čisti reki, bunggee jumping, skok s padalom) do široke ponudbe kulinaričnih poslastic. Poleg tega 12 tisoč glava množica, enakovredno zastopano z obema spoloma, tvori dovolj vzajemne simpatičnosti, da na festivalu marsikdo spozna življenjsko sopotnico ali le družico za krajšanje poletnih noči, ki so zaradi bližine reke lahko zelo hladne.

Poskrbljeno za večjo varnost

Po menjavi imena pa organizatorji predvidevajo tudi nekaj sprememb na področju varnosti; zaradi preteklih izkušenj s krajami iz šotorov je letos poostren nadzor nad vstopanjem v kampirni prostor, ki bo letos prvič v celoti ograjen. Tako bo vanj mogoče vstopati le z veljavno vstopnico. Prav
tako so pravočasno odkrili goljufe, ki so prodajali ponarejene vstopnice, prestopniki pa so bili primerno sankcioniran. Organizatorji še naprej opozarjajo na nevarnost iskanja cenejše rešitve in pozivajo, da si obiskovalci priskrbijo vstopnico preko uradne strani ali Eventimove poslovalnice ter se tako izognejo goljufiji.

V času trajanja festivala Metaldays so do zadnjega polne vse gostilne in zasedene vse hotelske sobe, predvsem z obiskovali iz drugih držav. Zato je festival tudi ogromna promocija za Slovenijo, saj mnogi priznavajo, da so za njene lepote izvedeli prav iz promocijskega materiala tega dogodka.

Čaka nas prava poslastica

Proti prejšnjim letom, ko so nastopili velikani Slayer in Immortal, letos festival ubira nekoliko drugačno taktiko. Množice bo pahnil v trans King Diamond s svojo teatralnostjo in markantno
višino vokala, black metalski spektakel bodo pripravili Mayhem, Shining in Taake, Overkill, Annihiliator in Iced Earth bodo pisani na kožo thrash in heavy publiki.

Doom metalci bodo upočasnili tempo z iz groba izkopanimi Pentagram, Orange Goblin in legendarnimi Candlemass, prav posebno glasbeno izkušnjo pa bo nudil Ihsahn. Američani Vicious Rumors bodo z novo postavo poskrbeli za občutek domačnosti, na mestu basista bo namreč nastopil korošec Tilen Hudrap, ki je pustil viden pečat v mnogih domačih skupinah. Jasno je, da smo izmed skoraj 100 nastopajočih lahko izpostavili le nekaj biserov.

Na festivalu pa bo moč slišati in spoznati tudi kreativnost domače metal scene. Izpostavil bi Neurotech, ki so se predvsem v svetu uveljavili z mešanico metala in elektronske glasbe ter nove kamniške upe Space Unicorn on Fire, ki bodo z mešanico heavy metala in teatralnosti kot jo poznamo iz skupine Queen servirali nekaj zelo čustvenih balad.

Enodnevne in tridnevne vstopnice so v predprodaji že pošle, na voljo jih bo sicer še nekaj na blagajni, v predprodaji pa je na voljo le še nekaj tedenskih vstopnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.