Magazin > Film & Glasba & TV
42 ogledov

"Mladi ga morajo videti"

Klip Arhiv filma
Režiserka srbskega filma Klip, ki razgalja, kaj se ponekod dogaja z današnjimi najstniki.

Glede na opozorila, da ogled Klipa ni priporočljiv za mlajše od 16 let, bi lahko pomislili, da je to film o mladih, ki ni za mlade.
Seveda je. Mladi morajo videti ta film. Ko nekdo reče, da ni primeren za mlade, se mi zdi slabo. Mladi imajo v kinematografih redkokdaj priložnost videti film, ki tako iskreno in brez obsojanja govori o njihovih težavah. Poleg mladih si ga morajo ogledati tudi njihovi starši, ki pogosto ne vidijo niti nočejo videti, kaj se dogaja z njihovimi otroki.

In kaj rečejo starši, ko ga vidijo?
Pogosto so zelo prestrašeni, kar je prav. Morajo poskušati razumeti, kakšne potrebe imajo mladi, na kakšen način komunicirajo in kako jim lahko pomagamo.

Mislite, da je stanje med mladimi podobno v vseh državah nekdanje Juge?
Vsi problemi, s katerimi se ukvarja film, in vsi modeli vedenja, ki so prikazani v Klipu, niso značilni samo za Srbijo. Takšen model vedenja najdemo v vseh večjih mestih po svetu. Ker pa sem želela, da je film zelo avtentičen, ima tudi vse lastnosti, ki so značilne za ta del družbe, in je zato zelo blizu vsem državam v regiji.

Kako ste raziskovali temo?
Idejo sem dobila, ko sem na spletu videla cel kup posnetkov mladih, ki so se snemali, medtem ko so maltretirali drug drugega, posnetke seksa mladenk, posnetke, na katerih so bili nasilni do učiteljev in sošolcev, ter posnetke opijanja, drogiranja na žurkah in tako dalje. Nato sem želela videti, kaj se v tako surovem okolju dogaja z njihovimi odnosi in ljubeznijo, kako si jo izkazujejo, ter izločevati neke nenadzorovane energije, od besa do uničevalnosti in smaouničevalnosti. Med izbiranjem igralcev sem govorila z ogromno mladimi in hodila na kraje, kamor so zahajali oni. Potrebovala sem dve leti za prvo različico scenarija, ker sem želela čim bolje spoznati mlade, saj gre za popolnoma drugačno generacijo od moje.

Koliko so stari igralci v filmu?
Vsi so zelo mladi. Nisem se želela podrediti konvencijam, ki veljajo za mainstream film, v katerih 25-letniki igrajo najstnike. Isidora Simijonović, ki je odigrala glavno vlogo, je imela na začetku snemanja 14 let in pol.

Je vse scene odigrala sama?
Ne, za prizore eksplicitnega seksa so igralci imeli dvojnike, nekaj pa smo dodali v postprodukciji. Igralci so sicer imeli veliko zapletenih prizorov in je celotno breme ležalo na njihovih plečih. Je pa čudovito to, kako so si pomagali in se podpirali, kar je tudi rezultat naše močne želje, da posnamemo ta film.





Komentarjev 1
  • lunnatic 21:19 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko