Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

"Na turnejo me pokliče me Keith"

Ronnie Wood, Kelly Jones in Bernard Fowler po snemanju albuma I Feel Like Playin Žurnal24 main
Bernard Fowler. Spremljevalni vokal Rolling Stonesov in producent novega albuma Ronnieja Wooda o Sloveniji, Hrvaški in morebitni novi svetovni turneji največjega benda na svetu.

Producirali ste pravkar izdani solo album kitarista Rolling Stonesov Ronnieja Wooda. Kako je prišlo do tega?
Bil sem v rodnem New Yorku, kjer sem imel koncert s Timom Riesom. Tam naj bi ostal še nekaj dni. Nato pa sem dobil telefonski klic, naj pridem v Los Angeles, kjer je Ronnie Wood in si želi, da bi sodeloval pri snemanju njegovega novega albuma.

Kaj vam je dejal Ronnie, ko ste prispeli v Los Angeles?
Sedela sva za mizo in se pogovarjala. Rekel mi je, da je za nekaj časa zakupil studio. Nato sem mu rekel: "Aha, OK - vendar kaj bomo pa snemali?" (smeh). Imel je okoli štiri dobre ideje, a nobena od njih ni bila dokončana. Hotel je, da jih posnameva. Najprej sem ga ustavil in ga opozoril, da to ni album Rolling Stonesov, ki lahko iz ene dobre ideje naredijo čarovnijo iz katere nastane celotna pesem. Stonesi pa si tudi lahko privoščijo, da v studio preživijo mesece in mesece, midva pa tudi finančno nisva imela na voljo takšnega proračuna, da bi vsaj dan snemala tako imenovane ideje.

Torej ste pravzaprav vi usmerili njegov solo album?
Predlagal sem, da grem domov in dokončam nekaj pesmi. Za Ronnieja so to bili težki dnevi, saj se je ločeval od svoje soproge Joe. Oba dobro poznam in oba imam rad v enaki meri. O tej temi - o ločitvi - sem napisal pesem balado I Gotta See. To pesem sem napisal v desetih minutah.



Na albumu je tudi priredba blues klasike Spoonful.
Med pisanjem pesmi sem razmišljal o Ronniejevih izjemnih kitarskih sposobnostih, ki temeljijo na bluesu. A nisem hotel tradicionalnega bluesa, temveč blues podložen z dobrim gruvom. Zato smo posneli nekakšno funky različico pesmi Spoonful.

Na snemanje cedeja vama je uspelo privabiti kar nekaj odličnih, svetovno znanih glasbenikov ...
Ja, na moje veselje so prišli snemati bobnar Jim Keltner (snemal je tako z Johnom Lennonom, kot tudi z Mickom Jaggerjem, op. p.), eden najboljših klaviaturistov na svetu in moj dobri prijatelj Ivan Neville, basist Red Hot Chilli Peppers Flea ... Na poti v studio sem srečal še producenta Dona Wasa in Krisa Kristoffersona. Don mi je predstavil Krisa in šli smo poslušat nekaj pesmi. Nisem bil povsem prepričan o enem od verzov in Kris mi je svetoval. To je bila res čarobna noč - posneli smo štiri pesmi: I Gotta Go, Spoonful, Fancy Pants in Forever.

Zanimivo je, da Ronniejev raskavi glas na novem albumu zveni odlično. Najbrž ste kot izjemen vokalist tudi pri tem imeli prste vmes, ne?
Res je. Osebno mislim, da je njegov glas bolje zvenel na albumu Slide On This, vendar je to stvar osebnega okusa. Njegov glas dobro poznam in vem, kako deluje. Moral sem poskrbeti, da je pesem v pravem ključu in da sva pred petjem ogrela njegove glasilke.

Njegovo petje je bolj podobno petju Boba Dylana, kot petju Micka Jaggerja, ne glede na to, da je pri Stonesih že več kot 35 let ...

Ronnie in Bob Dylan sta pač zelo dobra prijatelja, haha! In Dylan je na njem očitno pustil velik pečat.

Osebno ste lani sodelovali s hrvaškim bendom Voodoo Lizards. Kako to, da ne sodelujete več, ste še v stikih?
Občasno smo še v stikih, vendar se mi zdi, da kot skupina niso več skupaj. Sodelovanje z njimi je bila zanimiva izkušnja ... vendar moja ideja je bila, da bi tej hrvaški skupini produciral album. In zato sem tudi prišel na Hrvaško za nekaj tednov. Na svojo škodo pa so se odločili za drugega producenta.

Ste že prebrali pravkar izdano avtobiografijo vašega glasbenega kolega in prijatelja Keitha Richardsa?
Ne, nisem je še prebral, sem pa prebral določene odlomke, ki sem jih zasledil v časopisih.

Že pripravljate kakšen nov projekt?
Prav danes (pogovor je potekal v torek, op. p.) sem začel snemati nove pesmi za moj prihajajoči solo album ...

... ki bo izšel prihodnje leto?

Upam, upam.



Veliko se že govori o naslednji turneji Rolling Stonesov, a nič še ni uradno potrjenega. Vi najbrž veste kaj več?

Zaenkrat vem toliko kot vi (smeh) ...

Bi pustili, da vam turneja Stonesov podre načrte o snemanju solo albuma?
Seveda, saj se to zgodi prav vedno (smeh) ...

Torej bi lahko rekli, da gredo Stonesi na turnejo, ko Bernard Fowler začne snemati nov album?

Ha, ha (dolg krohot, op.p.)! Morda imate prav, morda imate prav. Sicer tudi jaz sem veliko slišal o novi turneji, a me še nihče ni uradno poklical.

Kdo pa vas ponavadi uradno pokliče?

Keith me pokliče.

In kako to izgleda?
Keith pokliče (oponaša glas Keitha Richardsa, op. p.): "Brat, kje si?", temu pa sledi: "Tam si? Spravi svojo rit sem. Takoj."

V Sloveniji ste bili enkrat - pred leti ste imeli koncert v portoroškem avditoriju z jazz zasedbo Tima Riesa. Kaj vam je najbolj ostalo v spominu?
Predvsem to, kako lepa je vaša dežela. In ne samo Slovenija. Tudi Hrvaška. Ko sem prišel domov, sem vsem razlagal o Sloveniji in Hrvaški, kako lep del sveta je to. Nato so vsi izvedeli za ta vaš paradiž. Danes tega ne razglašam več naokoli, saj želim določene stvari obdržati zase (smeh) ... Nočem, da uničijo še ta del sveta.

No, če smem, lahko pa poveste Micku in Keithu, saj Rolling Stonesov še do danes ni bilo v Slovenijo.

Ha, ha!

Decembra boste v Evropi, ne?
Ja, s skupino IMF. Nisem prepričan, kako blizu Slovenije bomo, a to lahko preverite na spletu. V bendu imamo tudi bobnarja skupine Pearl Jam.

Če imate še kaj prostih datumov, pa lahko zdaj izkoristite priložnost in pozovete slovenske koncertne organizatorje.
Seveda, to bi bilo lepo. Zelo rad bi ponovno igral v Sloveniji. Preverite, kdaj smo na voljo in nas kontaktirajte! Lep pozdrav vsem v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.