Magazin > Film & Glasba & TV
3 ogledov

Najbolje se ujamejo sami s sabo

Žurnal24 main
Sveža skupina Glam ne igra na prvo žogo. Zase pravijo, da niso muhe enodnevnice, ki bi po uspešnem albumu poniknile v pozabo.

Njihova taktika je v ustvarjanju kvalitetene glasbe in ne hitrem in enkratnem prodoru. Glam je dolgoročen projekt, ki bo šele postopno kazal svoje obraze. Pomembno se jim zdi, da s tem, ko se razvijajo kot osebe, razvijajo tudi glasbo.

Do sedaj ste izdali eno pesem, v petek prihaja druga z naslovom Najino nebo. Kaj napovedujete? Je čutiti kakšno napetost?
Igor: Prvi singel Nad mestom je bil dobro sprejet, glede na to, da smo čisto novi izvajalci. V petek pride ven drugi, ki bolj ustreza temu prazničnemu obdobju. Skladba je bolj počasna, drugačna od prve. Zmeraj je prisotna napetost, saj ne veš, kako bodo poslušalci sprejeli pesem. Vendar neke hude napetosti ne čutimo.
Bojan: Napetost bolj čutimo glede natečaja MMC, na katerega smo se prijavili. Zmagovalec bo dobil možnost snemanja videospota. Zato čutimo večje razburjenje zaradi natečaja (zdaj so prišli že v ožji izbor, med prve tri, op. a.).

Prvi videospot je bil skladno z imenom vaše skupine zelo estetski. Že imate ideje, kakšen bo naslednji?

 
 

Prostor je precej onesnažen z animatorji, ki se imajo za glasbenike.

Daša

 
Daša : Stremimo k temu, da je vsak naslednji izdelek, ki ga naredimo, še boljši od prejšnjega. Torej stremimo k še bolj estetskemu izdelku, k še boljšemu videospotu.
Igor : Predvsem za sodelovanje pri ustvarjanju iščemo ljudi z močnimi idejami.

Sodelujete z veliko slovenskimi glasbeniki (Leeloojamais, Gal in galeristi, Magnifico). S katerimi se najbolj ujamete?
Igor : No, ker gre za naš intervju, ne bi omenjali drugih.
Bojan : Najbolje se ujamemo sami s sabo.
Igor : To, da smo vsi aktivni glasbeniki, živimo od glasbe in se z njo ukvarjamo profesionalno, pripelje do tega, da sodeluješ z drugimi glasbeniki. Vendar pa to pomeni, da nisi prisoten kot avtor glasbe, kar pa nam dolgoročno ni v interesu.

Ste sveži na sceni. Kakšni so bili vaši začetki?
Daša : Kot skupina je to zdaj šele naš začetek. Bojan in Igor sta začela že prej, v študentskih letih, v Gradcu sta imela idejo o bendu. Sama sem pri trinajstih letih začela peti.
Igor : Glam je naš dojenček. Ga vzgajamo, oblikujemo.
Bojan : Sveži smo z Glami, drugače pa smo že dolgo na sceni. Vsak posamezno.

S pevko Dašo ste se našli preko MySpacea. Se vam zdi, da so nova socialna omrežja (Facebook, MySpace) koristna za mlade glasbenike ali omogočajo prepoznavnost prav vsakemu?


 © Jaka Vinšek

 
Bojan : Ti portali niso koristni le za glasbenike, temveč za vse. Brez MySpacea nikoli ne bi spoznali Daše.
Igor : Definitivno je to dobro. Veliko je ljudi, ki glasbo ustvarjajo doma. Sedaj je vse zelo dostopno, vse je blizu. Včasih, ko je nekdo hotel posneti album, je moral zbrati veliko denarja in si najeti studio. To je uspelo bendu, ki je imel srečo ali pa dobra poznanstva. Danes pa lahko praktično vsak bend z zelo malo denarja naredi neki izdelek in ga zraven še spromovira. Z MySpaceom in Facebookom lahko praktično sam narediš PR, včasih je za tabo morala stati založba. A je s tem prišla tudi poplava glasbenikov in je mogoče za poslušalca težko najti neko kvaliteto.
Daša : Trg je prenasičen. Vsi se bolj ukvarjajo s tem, kako bodo sebe spromovirali, sama glasba pa ni več tako pomembna.
Igor : A se mi zdi, da dobre stvari že najdejo svoj prostor.
Bojan : Precej je onesnaženo. Treba bo malo počistiti.

Vaš stil je pop, dance. Zakaj ste se odločili prav za to smer?
Igor : Zaenkrat je pop/dance. Drug komad je že v drugem stilu.
Daša : Mi imamo svoje ideje in izražamo se na način, kot ga čutimo. Kar čutimo, damo iz sebe. Delamo na spontanosti, ideje pridejo spontano in tako tudi glasba.
Bojan : Plošča bo bolj elektro.
Igor : Vsak smo svoj karakter. In se težko osredotočimo. Kar je dobro, saj smo raznoliki in nismo omejeni.

 
 

Glam je naš dojenček. Ga vzgajamo, oblikujemo.

Igor

 
Album že snemate?
Bojan : Ja. Demoposnetki so že vsi narejeni, treba jih je še malo pobrusiti. Februarja gremo v studio, marca pa pričakujemo izid plošče.

Verjetno potem sledijo koncerti?
Igor : Ja, ko bo celota kreativnega postopka zaključena, se bo ustvaril nek šov, ki ga bomo potem promovirali po Sloveniji.

Kako kot šolani jazz glasbeniki gledate na vse kvazizvezdnike v Sloveniji?
Daša : Treba je spoštovati vsakega, vsak se po svoje trudi. A se mi zdi, da je več animatorjev kot glasbenikov. Kot je že prej rekel Bojan, je prostor precej onesnažen z animatorji, ki se imajo za glasbenike.
Igor : Vsak mora po svoje preživeti. Si najdejo svoj prostor. Ne morem reči za nekega izvajalca, da je slab, če ima veliko poslušalcev. Saj ne vemo, kaj je danes mera za kvaliteto. Ali je to količina poslušalcev? V sceni, v kateri se gibljemo mi, je ceniti kvaliteto zelo širok pojem. Jaz osebno jih poskušam ignorirati. Če v neki glasbi ne vidim pomena, zadevo enostavno ignoriram.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.