Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

"Nimamo glasbene industrije"

"Morali bi najti tepca, ki bi vlagal v glasbeno industrijo in imel jasno vizijo. Žurnal24 main
Lastnik Čarli TV Sebastjan Artič o plačevanju videospotov, glasbeni industriji in nepodpori slovenski glasbi.

Ali kulturno ministrstvo podpira slovensko glasbo?
Jaz tega ne občutim.

Zakaj ne?
Več kot 90 odstotkov slovenskih glasbenikov sodeluje s tabo in te podpira, s kamerami si navzoč skoraj na vsakem dogodku, predstavljaš nove skupine – in vse to seveda v razpisu kulturnega ministrstva napišeš. Na koncu pa ti odgovorijo, da podpora slovenski glasbi ni v javnem interesu. Zato menim, da slovenske glasbe ne podpirajo ali pa tisti, ki razpravljajo o tem, komu bodo denar namenili, in ocenjujejo, niso nikoli pogledali programa Čarli TV. Težava je tudi v tem, da prijavo na razpis izpolniš na podlagi tega, kar počneš, in ne, kar boš počel.

Nekateri menijo, da imate na Čarliju preveč nagradnih iger.
Že od lani jih nimamo. Seveda pa morate vedeti, da smo zasebna televizija. Lanska nagradna igra nam je omogočila to, česar država ni. Ves denar je bil namenjen za nove projekte.

In od kod zdaj dobite denar?
Od nikoder, saj smo prenehali delati produkcijo.

Menda ste zaračunavali tudi glasbenikom za predvajanja njihove glasbe.

Žurnal24 je to opisal zelo površno. Ni res, da glasbenikom zaračunavamo. Čarli je še vedno tu zato, da podpira slovensko glasbo, in jo bo tudi naprej.

Nikoli vam nihče ni plačal za predvajanje videospota?
Zgodba o teh 500 evrih, o katerih ste pisali, je sledeča: skupina je prišla do nas in predlagal sem promocijo in prodajo zgoščenk prek TV. A ko sem to omenil, niso bili za stvar. Zato sem predlagal, naj mi plačajo power play, in očitali so mi, da jim hočem pobrati denar. Sam moram imeti možnost, da če nekaj vrtim, zaslužim vsaj en evro in pokrijem stroške.

Torej pri glasbi niste selektivni.
Nismo, saj so ljudje tisti, ki izbirajo in kupujejo. To je enako kot s policami v trgovini. Trgovec nekaj ponudi in če zadeva ne gre, jo zamenja z drugo.

Kaj bi bilo treba spremeniti na naši glasbeni sceni?
Ni glasbene industrije, treba jo je postaviti; a zakaj bi jo kdo, če v njej ni denarja. Morali bi najti tepca, ki bi vanjo vlagal in imel jasno vizijo.

Zakaj tepca?
Iskreno povedano, mi smo zmetali enkrat več denarja v to, kot smo ga na primer dobili s prej opevanimi kvizi.

Konkretne številke?
Od septembra lani do junija letos smo vložili skoraj pol milijona evrov.

Se lahko zgodi, da Čarli TV preneha oddajati?
Ne, mogoče bom spremenil programsko shemo. Zakaj bi ukinjal televizijo? Do kabelskih operaterjev je skoraj nemogoče priti. Sam sem se trudil skoraj sedem let, da lahko zdaj Čarlija gleda vsa Slovenija. Seveda sem potem razočaran.

Kaj pa menite o MTV Adria?
Oni pač vrtijo videospote. Pri tem ni pošteno, da kabelski operaterji v naši državi plačujejo MTV Adrii, Čarliju pa ne. MTV temelji na tem, da prejema denar od operaterjev. Če dobi pet centov od uporabnika, jih dobi, mi pa jih ne. Zakaj? Ne bom se spuščal v to, kdo je bolj kakovosten, sem pa prepričan, da je za Slovenijo in Slovence Čarli definitivno bolj pomemben.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.