Magazin > Film & Glasba & TV
2143 ogledov

Nova klofuta za avtorico Harryja Potterja

J.K. Rowling Profimedia
Ji bodo "ukradli" quidditch?

Najljubši šport Harryja Potterja, quidditch, naj bi v ZDA dobil novo ime. Razlog naj bi bili kontroverzni pogledi ustvarjalke knjižne uspešnice, J. K. Rowling, ki so po mnenju ameriške lige usmerjeni proti transspolnim osebam ter težave z blagovno znamko. 

Igra quidditch, ki jo sicer igralci igrajo na metlah in lovijo žogice različnih velikosti, je namreč zaščitena s strani Warner Bros studia, ki je uspešnico pripeljalo na velika platna. 

"Quidditch je na prelomnici. Lahko nadaljujemo obstoječe stanje in ostanemo relativno majhni ali pa naredimo velike poteze in ta šport resnično popeljemo naprej v naslednjo fazo," je v izjavi dejala Mary Kimball, izvršna direktorica ameriškega Quidditcha. V svoji objavi, usklajeni s tekmecem Major League Quidditch, organizacija s prstom kaže na avtoričino nestrpnost do vprašanj enakosti spolov. "Lige upajo, da jim bo sprememba imena pomagala, da se še naprej distancirajo od del J. K. Rowling, ki je v zadnjih letih vse bolj pod drobnogledom zaradi svojih stališč proti transspolnim osebam," je zapisano v izjavi.

Njeno stališče do raznolikosti in transspolnih vprašanj je pod drobnogledom že vsaj od junija 2020, ko je 56-letna avtorica objavila serijo tvitov, s katerimi je razburila LGBT skupnost.

Po tem je Rowlingova na svoji spletni strani objavila obsežno razlago svojih pogledov, v katerih je razkrila, da je bila v svojih 20-ih letih žrtev spolne zlorabe. "Poznam in obožujem trans osebe, toda brisanje koncepta spola odpravlja možnost mnogih, da smiselno razpravljajo o svojem življenju," je dejala.

Njen odziv je ponovno sprožil burno reakcijo. Štirje avtorji so še isti mesec izstopili iz njene literarne agencije in jo obtožili, da zavrača podporo pravicam transspolnih oseb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • h4ck3r 08:42 21.december 2021.

    Pač pusti vsakemu naj se izraža in opredeljuje kakor se želi, ne pa mi vsiljevati mnenja in mi zbujati slabe vesti. Imam kar nekaj dobrih gej prijateljev in prijateljic, z vsemi se razumem in jih sprejemam. Ampak nekakšni 3., 4., ...prikaži več 5.,...spol in kaj vem kakšne ideje še, dajte no prosim, kaj ljudje nimajo kaj bolj pametnega za počet. Spola sta 2., lahko si gej, lahko ti ni udobno v svojem spolu in se imaš za drugega, ampak tu je meja. Ostalo bi se pa moralo opredeljevati kot bolezen in motnja.

  • h4ck3r 08:37 21.december 2021.

    Se sprašujem kako dolgo in kako daleč bo še šla ta prisiljena in igrana politična korektnost. Torej če izraziš svoje menenje, ki pač odstopa od trenutno popularnega in je bolj tradicionalno, beri normalno, usmerjeno, te je pač potrebno diskreditirati in ...prikaži več uničiti. Me zanima koliko od teh slavnih in vplivnih je dejansko tako mislečih in koliko jih le kima, ker se boji pogroma določene skupine ljudi in "korektnosti" medijev, ter posledično potona kariere.