Zdravje > Otrok
1337 ogledov

Zato otroci, ki berejo Harryja Potterja, zrastejo v boljše ljudi

Serija knjig o mladem čarovniku Harryju Potterju, ki se zoperstavi princu teme in enemu najzlobnejših čarovnikov v zgodovini lordu Mrlakensteinu, ni le napeto branje, ampak pozitivna vpliva tudi na bralce.

Otroci, ki berejo Harryja Potterja, zrastejo v odrasle, ki imajo bolj odprt in sprejemajoč odnos do marginaliziranih skupin, je pokazala raziskava, objavljena v Journal of Applied Social Psychology.  

Izboljšan odnos do priseljencev

Skupina raziskovalcev je preučila tri skupine bralcev. Prvo je sestavljalo 34 italijanskih petošolcev, ki so morali odgovoriti na vprašanja, ki so bila povezana z njihovim odnosom do priseljencev, preden so jih razdelili v skupine, kjer so razpravljali o odlomkih iz knjig o Harryju Potterju. Otroci iz skupin, ki so se osredotočale na odlomke, ki so govorili o predsodkih, so še posebej pokazali "izboljšan odnos do priseljencev" - ampak samo, če so se identificirali z glavnim junakom, torej Harryjem Potterjem.  

V drugem delu študije so anketirali 117 italijanskih srednješolcev. Anketiranci, ki so prebrali največ delov serije, ki jo je napisala Škotinja J. K. Rowling in so se identificirali s Harryjem Potterjem, so imeli bolj odprt odnos do gejev.

Kaj pa starejši bralci?

Na koncu so zbrali tudi podatke 71 dodiplomskih študentov iz Združenega kraljestva. Tokrat so želeli vedeti, kako Harry Potter vpliva na bralčev pogled na begunce. Za razliko od prejšnjih udeležencev, študentje, ki so se identificirali s Harryjem, niso imeli nič bolj sprejemljivega odnosa do marginaliziranih skupin. Strokovnjaki to razlagajo z dejstvom, da se starejši bralci manj pogosto identificirajo z mlajšim likom - ne glede na njegovo osebnost. Toda, če so dejali, da se nikakor ne poistovetijo z Mrlakensteinom, je bil njihov odnos do beguncev bolj verjetno pozitiven.  

V knjigah o mladem čarovniku ni težko najti metafor o nevarnosti rasizma, fašizma in skrajne desnice. Lord Mrlakenstein in jezdeci smrti so namreč preganjali "nečiste" oziroma "nečistokrvne" čarovnike. A kot kaže raziskava, mladim bralcem ni treba poznati vzporednic z resničnim svetom, da bi dojeli sporočilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.