Magazin > Film & Glasba & TV
196 ogledov

Po treh letih spet navdušil vse pod odrom v Ljubljani

Dino Merlin v Stožicah
1/19
DM Team
Bosansko-hercegovske glasbenika v Ljubljani niso poslušali le Slovenci. Pod odrom je njegov nastop spremljalo tudi precej obiskovalcev iz Hrvaške, Italije in Avstrije. Med njimi zlasti sonarodnjaki Dina Merlina, ki so rodno BiH zapustili med vojno v Jugoslaviji ali celo že prej in zadnja leta živijo pri naših severnih ali zahodnih sosedih.

Z uvodno skladbo Školjka, ki jo je Dino Merlin posnel lansko pomlad, je 52-letni bosansko-hercegovski glasbenik množico pod odrom v dvorani ljubljanskega športnega parka Stožice popeljal v triurni koncert. Kot se za nastop na Valentinovo spodobi, je dvorano nemudoma napolnil s svojo neizmerno življenjsko energijo in čustvi.

Zadnjič v Križankah pred štirimi leti

Merlin je svojim poslušalcem v Ljubljani želel predstaviti predvsem svoje najbolj sveže stvaritve, zbrane na albmu Hotel Nacional, ki ga je izdal junija lani. Poleg Školjke je tako publiki namenil še Sve dok te bude imalo, Rane, Ako izgovorim ljubav, Hotel Nacional in Undo. Nikakor pa ni zanemaril niti svojih dosedanjih hitov, ki ljubitelje njegovih melodij navdušujejo že leta in po katerih bo rojeni Sarajevčan zagotovo za vedno ostal prepoznaven. Posebej zato priložnost je svojim večnim hitom Deset mlađa, Da šutiš, Kad zamirišu jorgovani, Moj je život Švicarska in Bosnom behar probeharao dodal nov glasbeni vložek in se z novimi glasbenimi efekt močno dotaknil poslušalcev v Stožicah, vsaj po odzivih v dvorani sodeč.

Merlin, ki se je sicer rodil z imenom Edin Dervišhalidović, je v Ljubljani zadnjič nastopil junija 2011 v Križankah v središču mesta. Tudi zato se ga je množica, ob prihodu na oder v Stožicah, tokrat še toliko bolj razveselila. "Dolgo smo ga čakali, a končno je spet med nami," je bilo slišati iz vseh smeri, ko se je Merlin pojavil v dvorani.

Sarajevčan se je takoj po izdaji Hotela Nacional podal na enoletno koncertno turnejo. Preden je prispel v Ljubljano je tako nastopil med drugim že v Združenih državah Amerike (ZDA), Kanadi, med tako imenovano skandinavsko turnejo je lansko jesen obiskal Švedsko, Norveško in Dansko, nato odšel med publiko še v Nemčijo, na avstrijski Dunaj in švicarski Zürich. Ravno na teh mestih ima Merlin namreč nemalo oboževalcev, sonarodnjakov, ki so rodno Bosno in Hercegovino (BiH) zapustili med vojno v Jugoslaviji ali celo že prej. Iz Slovenije pa odhaja v Makedonijo, kjer ga v glavnem mestu Skopju čaka naslednji koncert turneje.

Končal bo doma

Merlin se med nastopom v Stožicah ni mogel izogniti nekaj podrobnostim iz svojega dosedanjega življenja. "Živel in odraščal sem v skromnih razmerah, kot deček sem zato več pel kot lahko počel karkoli drugega," je med drugim priznal 52-letnik.

Zadnje mesece, poleg nastopanja, Merlin še posebej vneto sodeluje in pomaga različnim organizacijam ter posameznikom v BiH, ki se trudijo odpravljati posledice tragičnih poplav, ki so lansko pomlad zajele in upostošile, prizadele praktično celotno državo. Eno od skladb na albumu Hotel Nacional, Ruža, je namenil kot opomin na majsko tragedijo.

Merlin je na domovino in rodno Sarajevo neizmerno navezan, zato ni naključje, da bo turnejo zaključil ravno na domačem terenu. Na stadionu Koševo bo sonarodnjake pozdravil 25. julija. Pravi, da ima na domačem terenu, "še vedno največjo tremo pred nastopom".

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.