Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Pop je lahko prijeten, mučen ali smešen

Zabavni Zmelkoow Žurnal24 main
Ta četrtek se v Modri hiši v sklopu oddaje Na Glas! obeta malo tišji in bolj umirjen koncert Zmaqustikoowov. Kdo so oni? Legendarni Zmelkoow v neprepoznavni preobleki.
Za vami je že bogata zbirka izdanih albumov, ki ste jih od začetka kariere ponujali skoraj vsako leto. Pripravljate tudi zdaj kakšnega?
Seveda. Že nekaj časa se trudimo narediti nekaj, kar bo odstopalo od dosedanjih izdelkov. Rekli smo si: "Dovolj je bilo ponavljanja!" In ker so bili vsi naši do zdaj izdani albumi udarni, poučni, kakovostni in lepega dizajna, bomo v kratkem izdali nekaj, kar bo verjetno medlo, puhlo, ceneno in grdo. Zadeva seveda ni enostavna, saj gre za globinsko preobrazbo karakterja skupine.

Kaj lahko pričakujemo na novem albumu?
Prav gotovo kakšen kuharski recept, blejanje ovc, paranoično avtoštoparko in padajoče sekire.

Kaj sicer počnete, ko ne ustvarjate?
Če nismo v studiu, ličkamo koruzo in pojemo slovenske narodne. Najraje tiste od Severine.

Pred kratkim je Jože Potrebuješ (Čuki) dejal, da ne razume glasbenikov, ki morajo pred nastopom spiti določeno količino alkohola, da sploh lahko nastopajo. Kaj bi mu vi odgovorili?

Globoko preziramo glasbenike, ki pijejo alkohol; sploh pa tiste, ki ob tem še kadijo in preklinjajo. Menimo, da je to slab zgled za našo mladino in da bi se morali zavedati svoje vzorniške vloge, ki jo s svojim pojavljanjem v javnosti in medijih nehote prevzamejo. Seveda to ne velja za rokerje in podobne paraglasbenike, ki si z neodgovornim početjem in pomanjkanjem skrbi za lastno zdravje sami tlakujejo pot v pekel. Ali pa vsaj v bolnišnico. Ali h kakšnemu alternativnemu medicincu. To je itak rod, ki izumira in mu ni pomoči!

Vam gre slovenska popscena na živce?
Popsceno je treba razumeti kot zapleteno tvorbo. V grobem se giblje na treh oseh: všečno-nevšečno, bistro-abotno in škodljivo-neškodljivo. Odvisno od položaja v tem prostoru je lahko pop prijeten, mučen, smešen in še kaj. Mi se ne ukvarjamo kaj dosti s popsceno; če že, izključimo zvok in se v glavnem osredotočamo na dekolteje, ki so pomirjujoči za živce.

 
 

Ugotovili smo, da so bobni veliki, ojačevalci težki, hrup mučen, poslušalci pa pretežno gluhi.

Zmelkoow

 
Se vidite kdaj na Emi?
Ne. Redno jo gledamo in še nikoli se nismo videli. Kaj imaš kakšen posnetek, kjer se nas vidi?

Na žalost ne, ker mi na srečo še ni bilo treba spremljati Eme. Koncert v Modri hiši bo v tednu, ko so po Sloveniji predvsem koncerti za romantične duše, saj bo kmalu valentinovo. Mislite, da bo fant osvojil dekle, če jo pripelje na Zmelkoow koncert?
Zagotovo! Samo pravilno ji mora predstaviti zadevo. Predlagamo: "Draga, poglej na oder, kaj vse tepta našo mater Zemljo. Bodi moja in zagotavljam ti, da se ti takšni čudaki ne bodo približali na manj kot deset metrov." Če pa ji ob šepetanju na uho podari zlato verižico, je uspeh tako rekoč neizbežen.

Na koncertu boste igrali v akustični izvedbi. Kako in kdaj ste se odločili za tak način koncertiranja?

Z leti smo (natančneje lani, 12. maja 2008) ugotovili, da so bobni veliki, ojačevalci težki, hrup mučen, poslušalci pa pretežno gluhi. Zakaj torej vlačiti vso ropotijo naokoli? Flavto, violino, trobento, tarabuko v najlonvrečko, dve kitari v roke in nasmeh na ustnice pa akcija. Prihranimo pri prevozu (manjši kombi) in roudijih, poslušalci pa itak buljijo v bekvokalistke (predvsem moški) in mišice našega basista (predvsem ženske in zavistni redarji) in ne opazijo, da na odru nekaj manjka.

Kaj lahko pričakujemo na četrtkovem koncertu?
Pričakujete lahko pozdravni nagovor Danila Türka, striptiz bekvokalistk, bruhanje ognja glavnega vokalista, prelet nadzvočnih letal, zastonj gala večerjo, tajsko masažo in veličasten ognjemet. Nihče pa ne zagotavlja, da se bodo pričakovanja uresničila. Vsaj kar se tiče nadzvočnih letal, se mi zdi, da zna biti problem s prostorom in varnostniki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.