Magazin > Film & Glasba & TV
322 ogledov

Premaknili meje na sceni, a morajo oditi

Na zdravje! Arhiv oddaje Na zdravje!
Priljubljena oddaja Na zdravje! se dokončno poslavlja z malih zaslonov. Avtor in scenarist Jože Potrebuješ pravi, da še vedno ne pozna vzroka za konec, a kljub temu odhajajo zadovoljni in ponosni.

Prihodnji petek, 31. maja, bodo gledalci videli zadnjo oddajo Na zdravje!, ki so jo na malih zaslonih lahko spremljali šest let in pol. Jože Potrebuješ se z ekipo poslavlja po več kot 200 oddajah, jeseni pa na spored prihaja nova oddaja, vendar še ni znano, katera.

Da prihaja gotovi konec, se je govorilo že več mesecev, a Potrebuješ še vedno ne ve, kaj je vzrok temu. "Ne znam z gotovostjo trditi, vem le, da smo zadnji dve leti skoraj pred vsako sezono trepetali, ali bomo sploh še delali ali ne. Včasih je bilo zato že kar malo mučno, saj smo se od gledalcev poslovili že trikrat, ker nismo vedeli, kakšna je naša usoda."

"Nismo bili všeč direktorju"

Avtor in scenarist oddaje nam je ob tem razložil, da lahko le ugiba, kaj je razlog za slovo. Oddaja naj namreč že od samega začetka ne bi bila všeč direktorju TV Slovenija Janezu Lombergarju. "Mi smo se ves čas trudili, da bi mu ugajali, saj nismo hoteli nikomur nagajati, ampak preprosto mu nekaj ni bilo všeč. Morda kaj o tem pove tudi dejstvo, da v vseh teh letih ni niti enkrat prišel na snemanje oddaje. Ne znam točno povedati, kaj mu ni bilo všeč, vem, da mu nekaj časa ni ustrezal naš humor, zato smo na njegovo željo večkrat zamenjali akterje," pripoveduje Potrebuješ. "Tudi to, kako smo predstavljali našo etnologijo, mu ni bilo najbolj všeč, čeprav smo večkrat gostili skoraj vse etnologe in poznavalce, ki se v Sloveniji ukvarjajo s to tematiko. Seveda pa tega nismo počeli samo zato, da bi komu ugajali. Vedno smo pazili, kakšne stvari sporočamo v svet, in poskušali gledalce vsaj malce razvedriti. Zdi se nam, da nam je dobro uspevalo. Vedno pa se da narediti še bolje," dodaja.

Kljub temu ne gojijo zamer

A ob vsem tem poudarja, da na nikogar ne kaže s prstom, saj so v šestih letih kljub temu naredili veliko. "Nikakor nočem trditi, da je on (Lombergar, op. a.) kriv za konec oddaje. V resnici nihče nima grenkega priokusa in se ne pritožujemo, saj smo naredili več kot 200 oddaj, od tega pa nobena ni imela gledanosti pod 220 tisoč gledalcev. Najboljšo gledanost smo dosegli, ko nas je gledalo več kot pol milijona ljudi. Nikoli si nisem mislil, da je to sploh mogoče, zato smo zadovoljni in ni nobene zamere do kogarkoli. Tako so se pač odločili in imajo vso pravico."

Oddaja pomagala premikati meje

Ko so začeli ustvarjati oddajo Na zdravje! oziroma njeno predhodnico Raketa pod kozolcem, je bila slovenska narodno-zabavna glasba že zelo v zatonu, še pravi in dodaja, da so vsaj v to smer naredili veliko. "Ko sem se leta 2000 lotil tega projekta, sem naredil javnomnenjsko raziskavo med 1.500 Slovenci. Človek, ki si je takrat pri vprašanju, kakšno glasbeno zvrst posluša, upal na prvo mesto postaviti slovensko narodno-zabavno glasbo, je bil star 63 let. Danes pa je takšen človek star okoli 45 let. Torej se je nekaj premaknilo," razlaga. "Včasih je bilo tako, da ti je moralo biti malo nerodno, ne samo če si delal narodno-zabavno glasbo, ampak tudi če si jo poslušal. Danes pa tega ni več. Takšna glasba skoraj ne manjka več na nobenem glasbenem dogodku. Ne bom rekel, da je to naredila le oddaja Na zdravje!, ampak je vsekakor pripomogla."

Solze in Jasna niso izključene

Potrebuješ z ekipo za zadnjo oddajo pripravlja nekaj posebnega; potekala bo v živo iz Poletnega gledališča Studenec, kjer bodo med drugim nastopili Modrijani, Alfi Nipič, Čuki in Gadi. Morda ne bo manjkala niti Jasna Kuljaj, ki je oddajo zapustila po sporu z RTV Slovenija. Potrebuješ si jo v zadnji oddaji želi videti, a to je odvisno od preostale ekipe, pravi. "O tem smo se že pogovarjali. Sam nimam nobenih zadržkov, a o tem se bo morala odločati širša ekipa, več bomo dorekli v ponedeljek. Jaz bi jo vsekakor imel v oddaji, saj je bila dolgo del naše družine. Kako se bodo drugi člani ekipe odzvali na to, pa ne vem, saj nisem sam v tem."

Potrebuješ se bo skupaj z voditeljem Boštjanom Romihom po 31. maju začel resno pogovarjati o novih ponudbah, ki so se začele nabirati, a za zdaj je z mislimi povsem pri zadnji oddaji. "Sigurno bomo na koncu malo zajokali. Ampak ne od žalosti, temveč zato, ker smo skupaj preživeli nekaj nepozabnih let in ker vemo, kaj je velikemu številu gledalcev pomenila oddaja Na zdravje!. To so težko ponovljive stvari," pravi o občutkih ob slovesu.

Komentarjev 9
  • sintesi 08:53 26.maj 2013.

    ti papež z zelo malo začetnico seveda si, tko da je peška lohk tud humorist, vsaj tako dober kot oba jožeta....... sam sem gledal to oddajo samo tax ko je za humor skrbel serpentinšek, pa ni dolgo zdržal......HVALA VSEM NA ...prikaži več RTV, upam da se tudi res zgodi in ni samo poceni trik...

  • Mr.Bean 11:47 24.maj 2013.

    jaz samo še plačujem RTV prispevek...gledam pa nikol.

  • motorcki 13:46 23.maj 2013.

    je že poceni,da ga imajo,no sej zdej je pa konc,hvala bogu