Magazin > Film & Glasba & TV
122 ogledov

Producent razkriva: Tako daleč gredo v naših resničnostnih šovih

Kmetija 2015 Saša Despot
Kako resnični so slovenski resničnostni šovi?

Nekateri kandidati resničnostnih šovov so, po tem, ko so izpadli, obtožili producente in reporterje, da so nanje izvajali pritisk. Med najglasnejšima sta bila Tanja iz Bitke parov, ki trdi, da so jo reporterji zadrževali v spovednici, ker ni želela sodelovati, in Dalibor, ki je za naš portal razkril, da so mu producenti Big Brotherja s fotografijami sugerirali, koga naj nominira. Ko se je končala lanska sezona šova Kmetija: Nov začetek pa nam je ena od kandidatk celo zaupala, da so si reporterji izmišljevali zgodbice, da bi si tekmovalci skočili v lase.

O tem, kako daleč gredo producenti in uredniki šovov, da dobijo želeno vsebino, smo se pogovarjali s producentom, ki je sodeloval pri snemanju enega od večjih šovov pri nas. Želel je ostati anonimen, njegove podatke hranimo v uredništvu.

"Pozorni smo na konfliktne osebnosti"

Se to, kar so nam povedali kandidati, res dogaja?
Producenti potrebujejo vsebino. Če ni zadostne vsebine, kot reporter vrtaš, dokler je ne najdeš. Lahko ciljaš na to, da se tekmovalec zlomi in pred kamero pove nekaj, česar sicer ni želel povedati. To lahko pri tekmovalcu vzbudi občutek, da so bili v nekaj prisiljeni. Skratka, gre za to, da se reporterji in uredniki borijo za čim boljšo vsebino. Poskušajo dobiti čim več "žmohtnih“ stvari, ki bi gledalce pritegnile. Gre za psihološko igro, pri kateri poskušaš iz tekmovalca izvleči čim več, če tega ne razume, to občuti kot maltretiranje.

So reporterji sprožali govorice, namigovali teme, hujskali k prepirom …?
Ne, to se ne počne, čeprav odgovorni želijo veliko drame, solz in kreganja. Pozorni smo na konfliktne osebnosti, saj gledalci radi gledajo spore. Na podlagi njih se prilagajajo igre, oblikujejo skupine, v katere se združi osebnosti, ki se ne marajo itd.

So se med snemanjem kandidati pritoževali nad pritiski reporterjev?
Zgodilo se je marsikaj. Včasih je bilo treba v šov poseči, ker so se tekmovalci zarotili proti snemalni ekipi. Zmenijo se na primer, da nečesa ne bodo naredili in tako otežijo snemanje. Takrat je treba postaviti jasne meje, sicer izgubiš nadzor. Takšne situacije so težke, saj moraš poskrbeti, da šov teče, po drugi strani pa se boriš z značaji, ki jih moraš obvladovati, da ne začnejo izkoriščati, da se ne zgrudijo ali kujejo zarote. Z enimi se je treba ukvarjati bolj, z drugimi manj. Obstajajo psihično labilni ljudje, nekateri jemljejo antidepresive …

Zakaj ljudi, če veste, da imajo duševne težave, vzamete v šov?
Včasih tega ne veš. Želiš si tiste, ki bodo povzročali največ drame.

Te vzamete tudi, če so na zdravilih?
Da. Če zdravnik takega človeka spusti na ulico … Seveda ima taka oseba vstop tudi v resničnostni šov.

Kako ste tekmovalce, ki so se zarotili proti ekipi, spet pomirili?
Opomnili smo jih na pogodbene obveznosti in kazni. Pride tudi do posebnih intervencij, to je obisk psihologa. Najprej pa spor poskušajo rešiti producenti.

Kdo bi prevzel odgovornost, če se kandidatu v šovu kaj zgodi?
V šov vsak vstopa na lastno odgovornost. Če se nekdo poškoduje, je za to kriva produkcija, če pa nekdo doživi živčni zlom, pa si je za to kriv sam. Iz šova lahko brez kazni izstopiš, če se pojavijo zdravstvene težave. V produkciji ne želimo nikomur škoditi. Ko je šov za tekmovalca postal preveč zahteven, smo ga poskušali razvedriti, na primer s sporočilom od doma. Nekaj smo jim vedno dali, da so lažje zdržali.

So bili reporterji, če so od tekmovalcev izvlekli dobro izjavo ali poskrbeli za privlačno vsebino, nagrajeni?
Ne, posebej se jih ni nagrajevalo.

Vas je kdaj pekla vest?
Ne. V šovu, v katerem sem sodeloval, ni bilo velikih dram. Delali smo tako, da smo ščitili dostojanstvo tekmovalcev.

Odgovor POP TV:

Na POP TV so se na intervju odzvali in pojasnili, da "produkcijske ekipe PRO PLUS dosledno upoštevajo visoke produkcijske standarde in vse pogodbene dogovore“ in da se njihovi producenti zavedajo, da je vstop v resničnostni šov za vsakega tekmovalca velik izziv, zato "nanje vplivajo tudi motivacijsko.“ "Mnogi tekmovalci in člani ekipe postanejo prijatelji, saj je vsak resničnostni šov posebno doživetje za tekmovalce in ekipo.“

Čeprav ne vedo, s kom smo govorili, zavračajo, da gre za člana njihove produkcije ekipe.

Komentarjev 3
  • blueone 22:05 02.avgust 2016.

    haha dobra :-)

  • eosss 13:37 02.avgust 2016.

    itak, temu bi morali rečt "zrežirani šovi", ker resničnostni že niso...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:28 02.avgust 2016.

    Resničnostni šovi niso nič kaj resnični. Sam tle se hoče prikazat da ni vse zrežiran; in da je vse super res in zato super zanimivo. Krneki.