Magazin > Film & Glasba & TV
56 ogledov

Psiholog o razvratu v šovu Zmenek na slepo

mladen Planet TV
S psihologom Tristanom Riglerjem o resničnostnih šovih in o tem, kaj se zgodi, ko Slovencem ugasnejo luči.

V šovu Zmenek na slepo si tekmovalci upajo vedno več. Dogajajo se otipavanja, poljubi in dotikanja intimnih predelov. Ali je v naravi Slovencev, da si v temi upamo več kot sicer?
Ne moremo trditi, da je to specifično za Slovence. To je v bistvu v človeški naravi. Več kot 80 odstotkov informacij dobimo z vidom. Če nam to vzamejo, se moramo nenadoma zanašati na druge informacije. Treba je upoštevati, da gre za posebno situacijo. Obe osebi sta v temi in obe osebi vesta, zakaj sta v oddaji. Pod takšnimi pogoji si upamo več, saj se moramo zanesti na druge čute. Če bi dali naključne ljudi v temo, do tega verjetno ne bi prišlo.

Ali na drznost kandidatov vplivata starost in spol?
Eksperimentiranje in raziskovanje drugih je najbolj značilno za najstnike in mlade odrasle. Med spoloma pa načeloma ni večjih razlik. Drznost je bolj odvisna od osebnostnih lastnosti. V naši kulturi je takšno obnašanje sicer bolj sprejemljivo za fante, saj imajo dekleta morda malo več zavor.

Kakšni ljudje se prijavljajo v takšen šov?
To so večinoma ljudje, ki si želijo pozornosti in prepoznavnosti. V takšne šove ponavadi vzamejo osebe, ki so bolj problematične, ker so bolj zanimive in poskrbijo za več dogajanja. Bolj kot ima oseba specifične osebnostne lastnosti, večja je možnost, da preživi selekcijo, ki jo velikokrat naredijo psihologi. Povprečni ljudje v resničnostnih šovih ne bi dobro funkcionirali. Bili bi bolj dolgočasni.

V šovu Zmenek na slepo psihologi na podlagi opažanj in anket kandidatom predlagajo osebo, ki bi jim najbolj ustrezala. Kako relevantne so takšne ocene, glede na to, da se ljudje pred kamero obnašamo drugače?
Na podlagi pregledov osebnostnih ocen je možno oddati napovedi, a le z določeno verjetnostjo. Ljudje se zagotovo, ko izvejo, da jih snemajo, obnašajo drugače kot v naravni situaciji. Kljub temu je možno oblikovati določene kombinacije, a v praksi se pokaže največ. Obstajajo namreč tudi nenapovedljive stvari.

Ali se je možno zaljubiti v temi?
Ja, ampak nerealno. Takšna zaljubljenost temelji na trenutnih informacijah. To je v bistvu ta prava zaljubljenost, saj temelji na domišljiji. Zaljubljenost je nerealna stvar. Pri tistih, ki se zaljubljajo v temi, je to še bolj poudarjeno. Oni se zaljubijo v iluzijo, ki je v resnici ni. Takšne osebe hitreje odložijo rožnata očala. Tiste, ki se zaljubljajo v realnem življenju, ponavadi strezni tri do šest mesecev pozneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.