Magazin > Film & Glasba & TV
134 ogledov

RTV o Malih sivih celicah: Žal nam je, da širita neresnične navedbe

male sive celice Borut Gale
Na RTV Slovenija pojasnjujejo, da so avtorski koncept oddaje Male sive celice dolžni prilagajati sodobnim smernicam. Obljubljajo bolj dinamično in razgibano oddajo.

Kaj je bil glavni razlog za nov koncept oddaje in kdaj je bila odločitev sprejeta? 
V dvaindvajsetih letih se je spremenila ciljna publika, medijsko okolje, pedagoški proces ter produkcijske možnosti, ki jih televizijski medij omogoča. To so bili glavni razlogi za predlog sprememb oddaje, ki smo jih z vodstvom uskladili že v avgustu 2015. Predlog je bil potrjen in novembra 2015 smo se z novim Programsko-produkcijskim načrtom obvezali, da oddajo prenovimo v skladu s sodobnimi televizijskimi in pedagoškimi smernicami. Kot javna televizija smo dolžni dvigovati profesionalne standarde televizijskih oddaj ter oblikovati sodobne programske vsebine, ki bodo nagovarjale naše ciljno občinstvo.

Zakaj menite, da stari koncept oddaje ni več primeren?
Želimo, da bi prenovljena oddaja manj poudarjala faktografsko znanje in bolj funkcionalnega, ki je temelj veščin za 21. stoletje in spodbuja uporabo logike in ustvarjalnega mišljenja. Oddaja je nastala  v letih, ko v naših vsakodnevnih življenjih še niso bili sploh oziroma tako močno prisotni računalniki, ko v učilnicah še ni bilo interaktivnih tabel in poučevanje ni bilo večsenzorno. Želimo si tudi, da bi bilo pomnjenje po ogledu oddaje večje, da damo otrokom čas za utrjevanje znanja in pojasnjevanje odgovorov. In še, želimo, da je oddaja bolj dinamična, ima razgibano dramaturško strukturo in pestro, kakovostno vizualno in zvočno podobo.

Kakšna je bila gledanost oddaje Male sive celice v zadnjih letih?
V Otroškem in mladinskem programu strateška vrednost oddaje ni samo v njeni gledanosti, ampak v tem, da sledi sodobnim trendom ustvarjanja za otroke in da nas mladi gledalci z veseljem gledajo. A ker vas zanima gledanost, naj vam povem, da struktura gledalcev Malih sivih celic ni samo osnovnošolska, ampak zajema tudi starejše gledalce, najvišjo gledanost oddaja dosega pri gledalcih v ciljni skupini 65+. Oddaja Male sive celice ima relativno konstantno gledanost med širšo populacijo, čeprav se je odstotek gledalcev v obdobju desetih let zmanjšal za polovico. V povprečju dosega 2 % gledanost v starosti nad 4 leta. V tem časovnem pasu je glede na ponudbo drugih televizijskih programov to pričakovan delež gledanosti. Primerjave z drugimi oddajami ni možno opraviti, saj oddaje primerljivega žanra (otroški kviz) za to ciljno skupino na TV Slovenija ni. Vir: AGB Nielsen Mesia Reserch, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad štiri leta.

Zakaj ohranjate isto ime? Zakaj se niste odločili začeti v celoti na novo?
Naslov oddaje je prepoznavna blagovna znamka v lasti RTV Slovenija, zato smo se odločili, da jo ohranimo in posodobimo.

Katere elemente starega formata boste ohranili? Kaj točno bo sedaj drugače?
Ohranili bomo način sodelovanja z osnovnimi šolami in način izbora tekmovalcev za snemanje v studiu. V novi sezoni bomo z vprašanji in igrami naslavljali vseh sedem vrst inteligentnosti (logično-matematično, prostorsko, jezikovno, glasbeno, intrapersonalno, interpersonalno, gibalno). Vsa vprašanja bodo podkrepljena z razlago, vizualijami in/ali eksperimenti, kjer bodo lahko tekmovalci preizkusili veljavnost svojih odgovorov v praksi. Spremenila se bo struktura tekmovalcev, ki bodo zastopali posamezno osnovno šolo – v trojki bo po novem sedmošolec, osmošolec in devetošolec. Poleg tega bodo v enem delu oddaje pri iskanju odgovora pripomogli tudi navijači, sošolci na tribunah.

Iz katerih tujih oddaj ste črpali?
Razvoj novosti je plod domačega znanja, smo pa na nedavnem festivalu Prix Jeunesse (ki je najpomembnejši svetovni festival otroških in mladinskih oddaj) v Nemčiji lahko gledali kvize za otroke, ki prav tako pojasnjujejo odgovore z vizualnimi sredstvi, omogočajo razvoj dramaturškega loka in ponujajo gledalcem učenje skozi zabavo.

Bo oddaja po prenovi dražja? Lahko razkrijete stroške?
Oddaja ne bo po prenovi nič dražja. Tudi v naslednji sezoni ima enak proračun, ki je 2.334 evrov na oddajo, kar pokrije stroške prevoza šol v studio, kostumografije, plačila scenaristom, recenzentov, nakup rekvizitov in vseh ostalih direktnih stroškov, ki pri oddaji nastanejo.

Ustvarjalci oddaje so svoje poglede v pismu predstavili medijem. Kakšen je vaš odgovor na kritiko ustvarjalcev dosedanje oddaje, da gre za grob poseg v uspešen avtorski koncept oddaje in da bo nova oddaja "bolj spominjala na resničnostni šov in igre brez meja kot pa kviz za otroke"?
Avtorski koncept je last RTV Slovenija, in dolžni smo ga prilagajati sodobnim smernicam. Avtorja vprašanj smo k sodelovanju tudi v novi sezoni povabili že januarja 2016, a sta povabilo zavrnila. Žal nam je, da širita (in mediji povzemajo) neresnične navedbe. Vsa dejstva o pripravah na prenovljeno oddajo se lahko preveri na naši spletni strani in pri nas.

Kako komentirate navedbe ustvarjalcev oddaje, da jim je bila prekinitev sodelovanja vsiljena? Zakaj ste prekinili sodelovanje z njimi?
Kot rečeno, smo avtorja vprašanj k sodelovanju povabili, a sta ga zavrnila. Za zamenjavo voditelja pa smo se odločili, ker prenovljena oddaja zahteva voditelja, ki bo v kviz vnesel tudi nekaj več sproščenosti in gibljivosti.

Kako sicer komentirate njihovo pismo? 
Reakcija dolgoletnih ustvarjalcev oddaje nas je presenetila in razočarala, saj smo dolga leta z njimi sodelovali korektno. 

Zakaj ste se odločili o tem še enkrat javno razpravljati? 
Želimo, da bi mediji predstavili dejstva o prenovljeni oddaji, ki so predstavljena na spletu in jih lahko dobijo pri nas. Le tako bodo ljudje lahko dobili predstavo, kakšno oddajo zelo premišljeno in odgovorno snujemo.

Ste prejeli kakšna pisma gledalcev na to temo? Kakšni so odzivi?
Prejeli smo nekaj pisem gledalcev, ki so nas spraševali, zakaj smo se odločili za prenovo. Mnogi so bili proti, saj si drugačne oddaje po 22 letih niso mogli predstavljali. A mnogi so bili tudi za in so pritrdili mnenju, da je pač treba stvari posodobiti, še posebej, če je to vsebina za otroke. Prepričani smo, da bodo mladi gledalci po ogledu prve oddaje navdušeni.

Prenovljena oddaja bo na sporedu 22. 10. Ob kateri uri in na katerem programu? 
Oddaja bo premierno še vedno na sporedu malo po 9. uri v soboto na prvem programu, s ponovitvama v sredo popoldan in v četrtek po 19-ih na TV SLO 2.

Ste že izbrali voditelja? Lahko razkrijete njegovo ime?
Voditelj je že izbran, njegovo ime pa bomo razkrili v prihodnjih dneh. 

Komentarjev 7
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:41 17.junij 2016.

    Upam,da si ne predstavljajo bolj živo oddajo z kričačem Bojanom Emeršičem,ki misli,da smo vsi gluhi tako kot on in mora kričati.se pa vidi,da je lovke po nacionalki iztegnila Janševa (S)lovenska (D)omobrabska (S)tranka.

  • Avatar Leon
    Leon 14:21 17.junij 2016.

    Kaj pa mega kviz VEM ? Sem mislil,da gre za parodijo na Godlerja .

  • Avatar Leon
    Leon 14:19 17.junij 2016.

    Nekje sem prebral,da bo Miša Molk dobila novo oddajo ? Lahko bi bila ona ..........lepa,pametna,mlada in otroško navihana !