Magazin > Film & Glasba & TV
41 ogledov

Serija, o kateri razpravlja vsa Amerika

making a murderer netflix
Netflixova dokumentarna serija Making a Murderer je v ZDA dvignila veliko prahu.

Serija govori o Stevenu Averyju in njegovem nečaku Brendanu Dasseyju iz Manitowoca, ki ju zaradi smrti fotografinje Terese Halbach obsodijo na dosmrtno ječo.

Avery je bil že pred tem enkrat v zaporu. V svojih zgodnjih dvajsetih je bil obsojen posilstva sovaščanke, a se je pozneje izkazalo, da je Avery govoril resnico, ko je zatrjeval, da zločina ni zagrešil. Po 18 letih je leta 2003 lahko zapustil zapor in se odločil za 36-milijonsko tožbo proti policiji, ki je delovala malomarno, menda zato, ker jim je bila družina Avery že od nekdaj trn v peti.

Serija se je pred kratkim končala in po ZDA sprožila val ogorčenja, saj naj bi prišlo tudi med preiskavo proti Averyju in Dasseyu, ki je bil v času Teresine smrti leta 2005 star šele 16 let, do več nepravilnosti.

Ko je policija zasliševala Dasseyja, ob 16-letniku ni bilo staršev ali odvetnika. S posnetka zaslišanja je razvidno, da so na mladeniča, za katerega pravijo, da je podpovprečno inteligenten, pritiskali in mu obljubljali, da se bo izognil težavam, če bo govoril resnico oziroma če bo povedal to, kar želijo slišati. Dassey je takrat priznal, da je stricu pri umoru pomagal, čeprav, kot je pričal pozneje, Terese tistega dne sploh ni videl.

Averyjevi odvetniki pa so poskušali dokazati, da je policija podtaknila dokaze. Med drugim so v Averyjevi spalnici našli ključ Teresinega avtomobila. Zanimivo je to, da so spalnico pred tem večkrat prečesali, a ključa, ki je ležal na tleh, nihče ni opazil. Našel pa ga je policist, ki je bil eden od vodilnih v prvi preiskavi zoper Averyja in je bil tako med tistimi, ki jih je osumljeni tožil. Policija mesta Manitowoc je poleg tega zatrjevala, da v preiskavi ne sodelujejo, kar pa ni bilo res.

Mnogim se je obsodba po ogledu serije zdela nepravična. Na spletu je nekdo sprožil celo peticijo, s katero želijo predsednika Baracka Obamo prepričati, da Averyja pomilosti. Zbrali so že več kot 200 tisoč podpisov.

Medtem se je oglasil tudi tožilec, ki je moška spravil za zapahe. Pravi, da je bila serija posneta "za Averyja" in da so filmarji izpustili številne informacije, ki so dokazovale, da Avery in Dassey nista nedolžna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.