Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

Spopad hitlerskega gangsterja

Ustavljivi vzpon Artura Uia Dragan Arrigler, Cankarjev dom
Do torka si lahko v Cankarjevem domu v Ljubljani ogledate kriminalko, v kateri se spopadajo tajkuni, politiki in gangsterji – Brechtovo dramo Ustavljivi vzpon Artura Uia. V Gallusovi dvorani jo bodo uprizorili ob 18. uri.

Ustavljivi vzpon Artura Uia je satirična alegorija vzpona Adolfa Hitlerja in je po vzoru Shakespearovih kraljevskih iger napisana kot kronika vzpona tipičnega gangsterja iz Chichaga v 30-ih letih prejšnjega stoletja, ki prevzame oblast nad prodajalci cvetače.

V karikaturno prikazanem svetu poslovnežev in gangsterjev je zlahka mogoče prepoznati osebe iz Hitlerjeve neposredne bližine: tako je Ernst Röhm postal Ernesto Roma, t.i. poslovni tajnik in desna roka Uia, Joseph Goebbels cvetličar Giuseppe Givola, Hermann Göring pa gangster Emanuele Giri; Paul von Hindenburg je ostareli, nekoč strogo pošteni Dogsborough, ki s svojim neomadeževanim imenom ščiti Uieve prve zločine, pruski junkerji so predstavljeni kot cvetačni trust, ki v skrbi za svoje interese pristane na Uievo izsiljevanje …

Tudi potek igre temelji na resničnih dogodkih: škandal s pomočjo delavcem na pristaniškem doku – škandalu s pomočjo vzhodu, požig skladišča zelenjadnega trgovca – požigu Reichtaga, pokol Ernesta Rome in njegovih spremljevalcev – noči dolgih nožev, usoda mesta Cicero – Anschlusa Avstrije.

Trije tedni za vrhunsko delo
Artura Uia je Bertolt Brecht napisal v treh tednih, leta 1941, medtem ko je na Finskem čakal na vizo za ZDA. Pisal je z neskritim didaktičnim namenom: ameriški publiki ponuditi jasno posledično-vzročno analizo dogajanja zadnjega desetletja v Nemčiji in opozoriti na dejstvo, da je Hitler, ta monstruozna pojava pred katero je onemel cel svet, doživel enostaven, hiter in povsem ustavljiv vzpon, ki so ga omogočile lastnosti kapitalizma, psihološki mehanizmi naroda soočenega z ogroženo eksistenco in sprva majhne koruptivne metode akumulacije moči, ki zanemarjajo zavest o dolgoročni odgovornosti.

Za vstopnico boste odšteli od 11 do 23 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.