Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Srce Sarajeva Turkom

Žurnal24 main
Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film je prejel turški film Človekov strah pred Bogom režiserja Ozerja Kiziltana.

Saadet Isil Aksoy

 
Na 13. filmskem festivalu v Sarajevu je nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film prejel turški film Človekov strah pred Bogom režiserja Ozerja Kiziltana . Nagrado za najboljšega igralca je žirija podelila Saši Petroviću v bosansko-slovensko-srbsko-nemško-britanski soprodukciji Težko je biti fin Srdjana Vuletića , nagrado za najboljšo igralko pa Saadet Isil Aksoy iz turškega filma Jajce režiserja Semiha Kaplanogluja , piše na spletni strani festivala, ki se je končal v soboto.

Posebno nagrado žirije je prejela soprodukcija Makedonije, Slovenije, Belgije in Francije Jaz sem iz Titovega Velesa režiserke Teone Mitevske.

Žiriji tekmovalnega programa igranih filmov je predsedoval britanski igralec Jeremy Irons, sestavljali pa so jo še Meinholf Zurhorst, Frederick Maire, Ozgu Namal in Andrea Štaka.

Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel bosanski film Informativni razgovori Namika Kabila, za najboljši kratki film pa Valovi Adriana Sitaruja. Posebno priznanje v kategoriji kratkih filmov je dobil slovenski film Luknja režiserja in scenarista Marka Šantića.

Na letošnjem festivalu so podelili tudi posebno srce Sarajeva; dobil ga je dolgoletni prijatelj festivala, ameriški igralec Steve Buscemi.

Na festivalu je bilo na ogled več slovenskih filmov, poleg Luknje je tekmoval tudi kratki film Na sončni strani Alp režiserja in scenarista Janeza Burgerja, v konkurenci celovečernih filmov so prikazali Kratke stike režiserja in scenarista Janeza Lapajneta, v sklopu tekmovalnega programa TeenArena pa celovečerni film Tea, slovensko-poljsko-hrvaško-bosansko soprodukcijo režiserke in scenaristke Hanne A. W. Slak.

Na festivalu so prikazali tudi filme Tunel upanja Matjaža Fištravca, Umirajoča tišina Črta Brajnika in Babica revolucije režiserke Petre Seliškar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.