Magazin > Film & Glasba & TV
63 ogledov

The Beatles dobili grammyja za življensko delo

The Beatles, A Hard Day's Night Žurnal24 main
Zasedba The Beatles je med dobitniki grammyja za življenjsko delo, so sporočili podeljevalci nagrade.

Med dobitniki te glasbene nagrade za življenjsko delo so še The Isley Brothers, pionirji elektronske glasbe Kraftwerk in mehiški glasbenik Armando Manzanero, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Podelitev grammyjev za življenjsko delo bo en teden pred podelitvijo nagrad grammy 26. januarja. Poleg naštetih so podeljevalci častne grammyje namenili še ameriškemu country glasbeniku Krisu Kristoffersonu, kreolskemu pevcu Cliftonu Chenierju (1925–1987) in ameriški violinistki Maud Powell (1867–1920).

McCartney ali Starr?

Podeljevalci nagrade so veliko četverico označili kot eno od najvplivnejših skupin v zgodovini glasbe ter zapisali, da se je glasba Beatlesov, ki korenini v rock 'n' rollu 50. let minulega stoletja, razvila v razponu od pop balad do psihadeličnega rocka.

Kdo bo januarja prevzel nagrado, še ni znano. Dva še živeča člana zasedbe Paul McCartney in Ringo Starr še vedno koncertirata, McCartney je tudi nastopil na letošnji podelitvi grammyjev, piše AFP.

Lani Michael Jackson

Ameriška glasbena zasedba The Isley Brothers, ki se lahko pohvali z uspešnicami, kot so Harvest for the World in It's Your Thing, je ustvarila eno od najpestrejših in najvplivnejših zapuščin v zgodovini pop glasbe, so zapisali organizatorji. Dva od članov zasedbe še vedno nastopata.

Nemška skupina Kraftwerk velja za pionirja elektronske glasbe od zgodnjih 70. let minulega stoletja in je vplivala na izvajalce, kot so Björk, Blondie, David Bowie, Daft Punk, Depeche Mode in Gary Numan, so zapisali podeljevalci nagrade.

Lani so z nagrado za življenjsko delo počastili pop ikono Michaela Jacksona, kanadskega pevca Leonarda Cohena in pianista Andréja Previna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.