Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Zagreb je in, Ljubljana pa...

Lily Allen, menda vzhajajoča pop zvezda, vsaj glede na zagrebško občinstvo, očit
1/80
Žurnal24 main
Da glasbeni festivali niso le pijana fešta mladih, so dokazali obiskovalci tokratnega zagrebškega Inmusic festivala, med katerimi je bilo poleg mladih tudi presenetljivo veliko družin z otroki.

Festival ni presenetil zgolj s kulturo obnašajna glasbenih privržencev – teh je bilo prvi festivalski dan občutno manj kot drugi, ampak je prinesel tudi nekatere presežke.

Škotska eksplozija
V sredo so odri na sončnem Jarunu gostili glasbena imena kot so Lily Allen, Rokia Traore, Kraftwerk, Franz Ferdinand in Yeah Yeah Yeahs. Prva, menda vzhajajoča pop zvezda, vsaj glede na zagrebško občinstvo, očitno postaja vzornica najstnicam, ki so oblečene v pisanem stilu ala Lily Allen v poznih popoldanskih urah poplesovale pod odrom. Koncert, ki ni ponudil nobenega presežka, je pevka pospremila z bizarnim nastopom, saj je ves čas na odru komaj krotila smeh, njen stik z občinstvom pa ni segel dlje od zahvaljevanja v hrvaščini in angleščini.

Je pa zato na sosednjem, manjšem odru navdušila Rokia Traoré. Borka za emancipacijo Afrike je z izjemnim vokalom in neverjetno energijo dvignila občinstvo, ki je že nestrpno pričakovalo prvi napovedan vrhunec festivala, nastop Kraftwerkov. Kasneje se je izkazalo, da so bila pričakovanja prevelika - pionirji elektronske glasbe so občinstvo med drugim odpeljali na Tour de France, kakopak navdušili z vizualizacijo, a so na odru delovali naveličano, fotografirati so se pustili le od daleč (kot so nekateri ugotavljali verjetno zaradi zavidljive starosti, ki jo dosegajo) poleg tega pa so pretiravali z ozvočenjem, saj so tiste pod odrom zaradi prevelike glasnosti zabolela ušesa in drobovje.

Pionirji elektronske glasbe so občinstvo med drugim odpeljali na Tour de France, kakopak navdušili z vizualizacijo, a so na odru delovali naveličano. © Aleš Rosa

 

Očitno so se organizatorji glede na številčno množico nekoliko ušteli, ko so indie rockerje Yeah Yeah Yeahs postavili na manjše prizorišče, so pa zato še kako zadeli z zaključnim koncertom sredinega večera na velikem odru. Napet in eksplozivni koncert Franz Ferdinandov, na katerem so škotski rockerji odigrali 15 komadov, (začeli so z Do you want to ter končali z This fire, med drugim pa odigrali še Tell her tonight, No you girls, Michael, Turn it on, Walk away, Take me out in Lucid dreams) je bil višek festivalske noči, če ne že kar festivala na sploh. Občinstvo so popeljali do evforije ter zadovoljili tako tiste, ki jih je čakal vožnja domov, kot one, ki so se odločili, da prisluhnejo še Kud idijotom, prespijo v kampu ali zaplešejo na nekoliko vesoljskem silent partyju ob izhodu s festivalskega prizorišča.

Napet in eksplozivni koncert Franz Ferdinandov je bil višek festivalske noči. © Aleš Rosa

 

Tricky kar v množico
Drugi dan je napovedoval vrhunec z večernim koncertom Mobyja, a se je za presenečnje dneva izkazal popoldanski koncert Editorsov. Britanski bend, ki ga očitno navdihuje skupina Interpol, je med drugim odigral komade Bricks and Mortar, The Racing Rats, Lights, Bullets, You are fading, performans frontmena Toma Smitha, pa je nekoliko spominjal na nastope legendarnega Jima Morissona. Za presenečnje je isti dan na manjšem odru poskrbel še Tricky, ki je šokiral tako svoj bend kot občinstvo, ko se je na koncu pomešal kar med množico. Čeprav naj bi zadnji festivalski vrhunec ponudil popularni Moby, je marsikoga razočaral. Komada Seated night in Extreme ways sta napovedala koncert, ki se je kasneje prelevil v pritoževanje glasbenika nad množico, ki je na oder metala predmete, sicer pa je Moby med drugim odigral komade kot so Go, Wait for me, Why does my heart, Lift me up in Feeling.

Čeprav naj bi zadnji festivalski vrhunec ponudil popularni Moby, je marsikoga razočaral. © Aleš Rosa

 

Pirotehnika za metalce
Najmanj obiskovalcev je letos pritegnil Tuborg green stage. Nekoliko oddaljeni oder do katerega je pot peljala mimo številnih kioskov, ki so ponujali vse od kebaba, mehiške hrane do najbolj prodajane festivalske pijače - piva, je kar dva dneva zapored ponujal metal glasbo. Kot se za glasbeni žanr spodobi je bilo dogajanje predvsem v znamenju pirotehničnega šova in stage divinga, na njem pa so med drugim nastopili Dimmu Borgir in Anthrax.

T-Mobile Inmusic festival je postal stalnica hrvaške prestolnice, kot kvalitetno preživljanje prostega časa pa so ga očitno vzeli tudi njeni prebivalci. Navsezadnje bi si nekaj podobnega vendarle zaslužilia tudi slovenska prestolnica in njeni prebivalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.