Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Zapeljiva baletna Silfida

Zgodba temelji na romantičnih načelih, natančneje na zgodbi Charlesa Nodiera Tri Žurnal24 main
Orkester SNG Opera in balet Ljubljana Silfida (La Sylphide) je v svetovnem baletu eden prvih večjih romantičnih baletov, ki se še danes uprizarja. Oglejte si ga ob 19.30 v Cankarjevem domu.
Prva premiera baleta je bila leta 1832 v pariški operi, in sicer v koreografiji Filippa Taglionia, ki je balet koreografiral za svojo hčer Marie Taglioni, a se je do danes ohranila le različica v koreografiji danskega baletnega mojstra Augusta Bournonvilla (1805–1879).

Zgodba vas popelje na Škotsko k mlademu kmečkemu fantu Jamesu, ki ga tik pred poroko zapelje silfida. James ji sledi v čarobni domišljijski svet, z njegovim popotovanjem pa se začne tragična zgodba o mladeniču, ki za pravo ljubezen tvega življenje.

Silfida je bila torej junakinja, ki je na široko odprla vrata novim baletnim, eteričnim bitjem, ta pa so izhajala bolj iz lokalnega, folklornega kolorita kot pa iz nadzemeljskih oblik antičnega sveta. Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana se bo s prvo uprizoritvijo te različice na slovenskih odrih pridružil vsem baletnim ansamblom, ki še danes uprizarjajo to klasično baletno delo.

Cena vstopnice je od 14 do 28 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.