Magazin > Film & Glasba & TV
41 ogledov

Zlatega leva podelili Jokerju

benetke Profimedia
Najbolj nestrpno pričakovani film festivala si je prislužil glavno nagrado.

Minuli vikend se je v Benetkah zaključil 76. mednarodni filmski festival. Zlatega leva je žirija, ki ji je predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel, podelila filmu Joker, režiserja Todda Phillipsa, ki je znan po trilogiji Prekrokana noč.

Film je bil v Benetkah težko pričakovan. Vrsta pred dvorano pred prvo projekcijo je bila daleč najdaljša in kar nekaj čakajočih je z dolgimi nosovi ostalo pred vrati. Glavno vlogo so zaupali Joaquinu Phoenixu, ki se je več kot izkazal. Za vlogo je shiral, kar se je poznalo tudi na njegov psihi, je novinarjem zaupal na tiskovni konferenci, Phillips pa je razložil, da Joker iz njegovega filma ni Joker, ki ga je upodobil na primer Jack Nicholson. "On ne želi gledati, kako svet gori,“ je povedal Phillips in s tem nakazal, da ne gre za klasičen film o superjunakih.

benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

Srebrnega leva kot veliko nagrado žirije pa so dodelili Romanu Polanskemu za film J' Accuse, ko govori o aferi Dreyfus, ki je leta 1894 za več kot desetletje razdelila Francijo. Zaradi krive obsodbe francoskega častnika Alfreda Dreyfusa za veleizdajo, je namreč izbruhnila kriza ter spopad med republikanci in nacionalisti, ki se ni razrešil vse do leta 1906, piše STA. V imenu preganjanega režiserja poljskih korenin je srebrnega leva za francosko-italijansko koprodukcijo prevzela francoska igralka iz filma in žena Polanskega Emmanuelle Seigner. Polanskega ni bilo na festival.

Za najboljšega režiserja so razglasili Roya Anderssona, in sicer za film About Endlessness, za najboljšega igralca pa Luco Marinellija, ki je blestel v filmu Martin Eden. Najboljšo žensko vlogo pa je po presoji žirije ustvarila francoska igralka Ariane Ascaride v filmu Gloria Mundi režiserja Roberta Guediguiana. Film No. 7 Cherry Lane je dobil nagrado za najboljši scenarij, posebno nagrado žirije je prejel italijanski režiser Franco Maresco za film La mafia non e piu quella di una volta, nagrado Marcello Mastroianni za nadebudnega mladega igralca ali igralko pa Toby Wallace za vlogo v filmu Babyteeth.

benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

V kategoriji Orizzonti je nagrado za najboljši film prejel Atlantis ukrajinskega režiserja Valentina Vasianoviča, nagrado za režijo pa španski režiser Theo Court za film Blanco en Blanco, piše STA.

Med filmi v tekmovalnem programu sta bila tudi dva Netflixova izdelka - Marriage Story, ki je bil med novinarji zelo priljubljen, in Laudromat. Bolj kot ta dva filma pa je navdušil King, prav tako od Netflixa, ki pa se ni uvrstil v tekmovalni del.

Prikazali so tudi češki film The Painted Bird, ki je razdelil občinstvo. Več o tem TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.