Magazin
240 ogledov

Hranjenje rib: pravilo dveh minut

Če ribe zbolijo, jih hranite manj. Zmanjšan apetit bodo imele tudi ob prevozu in Žurnal24 main
Odvečna hrana, ki se zaradi prevelikih odmerkov kopiči v akvariju, s tem proizvaja strupe, ki so za ribe dolgoročno škodljivi.

Kar nekaj napak pa se ponavadi tudi naredi, ko si novi in neizkušeni lastniki nabavijo prvi akvarij, saj še niso dovolj strokovno podkovani. Tem napakam pravimo otroške bolezni akvarija, ki se pojavljajo predvsem prva dva do tri meseca zaradi nespretnega rokovanja z akvarijem, a ko se akvarij uteče ali po akvaristično scikla in so akvaristične izkušnje lastnikov akvarija večje, je težav vedno manj.
Robert Leitinger
"Lastniki akvarijev največ napak delajo predvsem pri hranjenju, saj so odmerki po navadi kar dvojni, tudi trojni, kot so sicer dovoljeni," opozarja Robert Leitinger, ki se že vrsto let ukvarja z akvaristiko. "Ribe so pač takšne tipične predstavnice živali, da ko se približamo akvariju, nam dajejo videz, kot da so venomer lačne in zato se nam smilijo in predvsem otroke in nežnejši spol prepričajo, da jim dajejo dnevno večkrat prevelike odmerke hrane," pravi, a opozarja, da "s tem delamo napako, saj se odvečna hrana kopiči, nitrifikacijski proces pa proizvede strupene strupe, ki so za ribe na dolgi rok zelo škodljivi".

Pravilo dveh minut  
Pri hranjenju zato svetuje, da upoštevate pravilo dveh minut, kar pomeni, da morajo ribe v tem času pojesti vso nasuto hrano. "To je pomembno, zlasti ker ribe vsak dan ne pojedo istega odmerka hrane. Ko menjajo okolje, prvi dan pojedo le od 20 do 30 odstotkov tiste hrane, ki jo bodo pojedle čez dva tedna, ko ne bodo več pod stresom zaradi transporta in menjave okolja," pravi Leitinger. Enako se zgodi, če ribe zbolijo, saj tako kot bolan človek, tudi one pojedo manj hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.