Magazin
3657 ogledov

Ideja za kosilo ali prigrizek − sir za žar

Žurnal24 main
Ste pripravljeni na novo kulinarično doživetje? Hitro in preprosto si lahko pripravite okusen obrok. Izvlecite iz omare kuhinjski žar ali teflonsko ponev, nadenite si predpasnik in sprostite svojo domišljijo.

Za vas imamo izdelek, s katerim si boste zagotovo popestrili jedilnik − sir za žar iz Ljubljanskih mlekarn.

Sir za žar spada v skupino svežih sirov. To je svež polnomasten sir, narejen iz pasteriziranega mleka. Vsebuje najmanj 45 % mlečne maščobe v suhi snovi. Pripravljen je tako, da se med segrevanjem ne raztopi in zato je primeren za peko na žaru ali v teflonski ponvi. Priprava je hitra in enostavna.  Pakiran je v kontrolirani atmosferi, v kateri so trije kosi.

Sir za žar je izdelek blagovne znamke MU Cuisine, ki združuje izdelke, ki jih vsakodnevno uporabljamo pri kuhi jedi: smetane, skute, namenske sire, maslo.

Izdelke MU Cuisine odlikujejo naravne sestavine, odličnost okusa in tradicionalna, preverjena kakovost.

 

SIR ZA ŽAR – recepti

PIKANTNA SOLATA S SIROM ZA ŽAR

Sestavine:        

1 glava zelene solate
1 zelena paprika
3 paradižniki
100 g sira za žar Ljubljanskih mlekarn
200 g pariške salame
1 šopek svežih zelišč
olje
jabolčni kis
sol
poper

Zeleno solato očistimo, operemo in odcedimo. Papriko zrežemo na rezance, paradižnike na krhlje. Salamo zrežemo na rezance.

Iz olja, jabolčnega kisa, soli, popra in zelišč zmešamo solatno omako.

Sir za žar narežemo na kocke in na hitro popečemo v teflonski ponvi.

Liste glavnate solate naložimo v skledo ali kozarce. Preostale sestavine solate zmešamo in stresemo na solatne liste. Prelijemo s solatno omako, dodamo popečene sirne kocke in solato takoj ponudimo.

Poleg ponudimo hrustljav kruh.

 

SIR ZA ŽAR S POPEČENO ZELENJAVO

Sestavine za 1 osebo:

2 rezini sira za žar Ljubljanskih mlekarn
2 rezini bučk
2 rezini jajčevca
košček pora
šampinjoni
1 rdeča paprika
1 paradižnik
2 žlici zeliščnega namaza
2 krompirja

Zelenjavo očistimo, zrežemo na primerno velike rezine in popečemo v teflonski ponvi ali na žaru. Popečemo tudi rezine sira. Krompir lahko skuhamo ali pa ocvremo. Ko je vse pripravljeno, sestavine naložimo na ogret krožnik, posolimo, popopramo, dodamo žlico zeliščnega namaza in ponudimo. Jed ponudimo kot predjed, lahko pa tudi kot glavno jed.

 

 

 

 

 

SIR ZA ŽAR NA POSTELJICI IZ RUKOLE

Sestavine:                   

2 rezini sira za žar Ljubljanskih mlekarn
1 kos avokada
1 čebula
2 stroka česna
žlica limoninega soka
sol, poper
pest rukole
paradižnik

Čebulo in česen očistimo, drobno nasekljamo in prelijemo z limoninim sokom.

Avokado razkoščičimo, meso narežemo na manjše koščke in jih z vilicami nekoliko pretlačimo; dodamo pripravljeno mešanico čebule, česna in limoninega soka, posolimo, popopramo in dobro premešamo.

Rezini sira za žar na hitro popečemo.

Na krožnik naložimo pest oprane rukole in nanjo položimo opečeni rezini sira, ki smo ju predhodno obložili z avokadovim namazom. Okrasimo z rezino paradižnika.

Ponudimo s kosom dobrega kruha.

 

SIR ZA ŽAR KOT PRIGRIZEK

Rezine sira za žar Ljubljanskih mlekarn zrežemo na manjše koščke, pravokotnike ali trikotnike, jih popečemo in obložimo z različnimi sirnimi namazi, paštetami, šunko, tuno, različno svežo ali vloženo zelenjavo ...

Sir za žar lahko pripravimo tudi kot poobedek; ravno tako ga popečemo ter nato obložimo s sladkim sadnim džemom in okrasimo s sadjem; lahko ga prelijemo z dobrim balzamičnim kisom ali medom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navodila za uporabo

Sir za žar je primeren za peko na žaru ali v teflonski ponvi (brez maščobe ali z malo olivnega olja). Rezino sira 1 do 2 minuti pečemo na eni strani, obrnemo in pečemo še 1 minuto na drugi strani do svetlo rjave barve. Sir zaužijemo še topel, lahko ga začinimo z omako npr. tržaško.

 

Sir za žar, prejemnik Velike zlate medalje na mednarodnem sejmu AGRA, za leto 2009 in 2010.

 

www.l-m.si