Magazin
131 ogledov

Izolski čudež

Izola Barbara Milavec
Po skoraj dveh stoletjih danes in jutri spet praznujejo izolski čudež.

Če še niste vedeli, zakaj je na izolskem grbu upodobljena bela golobica, ki v kljunčku drži oljčno vejico, vam lahko to slikovito razložijo na kar 449. prazniku izolskega čudeža. V krajši različici gre za to, da je 23. oktobra 1380 golobica rešila Izolo pred napadom genovskega ladjevja. Izolski čudež, ki se ga bodo spominjali danes in jutri, je bil namreč dvojen, pravi legenda: prvič, nad Izolo se je pred napadom spustil meglen oblak; drugič, iz zvonika župnijske cerkve svetega Mavra se je spustila bela golobica, ki je genovsko ladjevje speljala daleč na odprto morje. Genovčani so namreč mislili, da jih bo popeljala proti kopnemu. Golobica se je potem vrnila nazaj na cerkev in v kljunčku nosila oljčno vejico, simbol miru.

Dobrososedska regata

Dogodek, ki so ga slavili skoraj štiri stoletja in pol med letoma 1381 in 1828, so nehali praznovati v času avstro-ogrske vladavine, po več kot 180 letih pa ga bodo vnovič obudili. Najatraktivnejše dogajanje pripravljajo jutri, ko bo ob 11. uri mednarodna veslaška regata okrog 35 starinskih ali vsaj na videz starinskih čolnov iz severnojadranskih mest, ki jih bodo upravljali prav tako starinsko oblečeni veslači. Kot pojasnjuje organizator nedeljskega dogajanja Egidio Krajcar, je namen regate obuditi tradicijo, ki se je redno odvijala ravno v počastitev tega dogodka in za razvijanje prijateljskih vezi med vsemi mesti, ki so takrat spadala pod Beneško republiko. Izolski čudež bodo popestrile tudi razkošno oblečene dame iz društva Rosa clementina, kroštole (flancate) pa boste dobili od preprostih žena golidarc. S tradicionalnimi istrskimi pesmimi in v starinskih oblačilih bodo nastopili še harmonikarji in pevci skupine La Porporella. Danes in jutri Izolani vabijo obiskovalce, naj z njimi praznujejo izolski čudež – danes boste na stojnicah na Manziolijevem trgu lahko kupili tudi tradicionalne lokalne izdelke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.