Magazin
34 ogledov

Jogurt za zdrave zobke

Uživanje jogurta je povezano z manj zobne gnilobe. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Najnovejše raziskave japonskih znanstvenikov kažejo, da se pri otrocih, ki redno uživajo jogurt, občutno zmanjšajo možnosti za nastanek kariesa.

Za 22 odstotkov manj zobnih obolenj
Strokovnjaki tokijske univerze so v svojo raziskavo vključili več kot dva tisoč triletnikov. Pri vseh otrocih so opravili temeljit zobozdravniški pregled, hkrati pa so z njihovimi starši še podrobno analizirali otrokove prehranjevalne navade. Pri tem so odkrili, da se je pri otrocih, ki so vsaj štirikrat na teden uživali jogurt, pokazalo kar za 22 odstotkov manj zobnih obolenj, zlasti kariesa.

Otroka naučimo primerne ustne higiene
Vendar pa znanstveniki hkrati opozarjajo, da bi pogosto uživanje jogurtov, ki so jim dodane velike količine sladkorja, utegnilo razvoj kariesa na otrokovih nežnih zobkih še pospešiti. V ta namen predlagajo, da starši otroka že od malih nog učijo redne zobne higiene, ki vključuje umivanje zob po vsakem večjem obroku – torej vsaj trikrat na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.