Magazin
93 ogledov

Jutranja slabost vpliva na inteligenco

Je jutranja slabost povezana z inteligenco? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskava je pokazala, da so jutranje slabosti povezane z boljšimi spominskimi rezultati in komunikativnimi sposobnostmi pri otrocih.

Otroke mater, ki so se v prvih tednih nosečnosti spopadale z jutranjo slabostjo, od svojih vrstnikov loči višji inteligenčni kvocient, trdijo znanstveniki. Kanadski raziskovalci so svoje trditve podkrepili z rezultati, zbranimi na primeru 121 mater in njihovih otrok, starih med tri in sedem let. 

Pojavi se lahko kmalu
Jutranja slabost se lahko pojavi že dva tedna po spočetju otroka. Nosečnica lahko slabost občuti kadarkoli čez dan. Slabosti so zelo pogoste v prvih treh mesecih nosečnosti, povezane pa so s spremembami prisotnosti določenih hormonov, ki so nujni za normalen razvoj posteljice. V predhodnih raziskavah so jutranje slabosti povezovali z manjšim tveganjem za spontani splav in prezgodnji porod.

Ne občuti je vsaka
Vsaka nosečnica ne občuti slabosti, čeprav se velika večina žensk s slabostjo spopade vsaj do neke mere, od mile slabosti in šibkosti, do izredno slabega počutja, kjer se zdi, da nosečnica v sebi ne more zadržati niti koščka hrane ali tekočine. Najbolj slabost občutijo nosečnice, ki imajo za sabo zgodovino migren, morske bolezni, slabosti pri potovanju z avtomobilom ali slabosti pri potovanju z letalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.