Magazin
1132 ogledov

Kako ceneje potovati na Havaje?

19. mesto: Honolulu, Havaji, ZDA
1/5
Žurnal24 main
Izogibajte se agencijam, prihranili boste tudi več sto evrov. Čim prej rezervirajte avtomobil, ker jih hitro zmanjka, brez avta pa boste po otokih težko potovali.

Če le lahko, pojdite na Havaje, ko ni "top" sezona, ki je julija in avgusta ter konec decembra. Na Havajih je namreč vse leto toplo in sončno, le decembra in januarja, ko je "zima", je malo več dežja. Če boste tako kot midva odšli oktobra in novembra, boste privarčevali, predvsem pa lažje dobili prenočišče in si izposodili avto, medtem ko boste za hrano in pijačo vedno plačali dosti več kot pri nas. Mleko v trgovini stane tudi sedem dolarjev, če boste kupili vse potrebno za zajtrk in kosilo (testenine z omako), pa boste odšteli 40 dolarjev. Zanimivo je, da veliko pivo v trgovini stane slabe tri dolarje, v gostilni pa dobre tri; ceneje je, če v trgovini kupite "six-pack". V vseh trgovinah imajo akcijske ponudbe – kupiš dva enaka izdelka in drugi je dosti cenejši. Nenavadno je tudi, da je domače pivo dražje od uvoženega. Na splošno sta hrana in pijača na Havajih dragi, saj ju več kot 80 odstotkov uvozijo. Najcenejša je hitra hrana, ki je tudi bolj priljubljena. Kokakola ob zajtrku je stalnica.

Rezervirajte vnaprej

Velja predvsem za izposojo avtomobilov. Cenejše in boljše ponudbe boste dobili, če boste avto rezervirali prek spleta. Ob tem bodite pozorni, ali sta v ceno vključena zavarovanje in bencin ter ali morate avto vrniti s polnim rezervoarjem. Bencin je na Havajih dosti cenejši kot pri nas, saj liter stane približno en dolar. Vnaprej rezervirajte tudi hostle oziroma hotele, ki so hitro zasedeni.

Ne prek agencij

Izleti prek agencij so dosti dražji. Ogled sončnega vzhoda na najvišji gori sveta Mauna Kei na Big Islandu (če se jo meri od dna oceana do vrha) bo prek agencije stal kar 180 dolarjev. Zato si raje izposodite avto, ki mora imeti pogon na štiri kolesa, in se odpeljite sami, v observatoriju poslušajte brezplačno predavanje o zvezdah, sončni vzhod pa je tako ali tako zastonj.

Poceni ali zastonj

Najboljša stran Havajev je, da si vse najlepše stvari lahko ogledate zastonj ali pa za vstopnino odštejete le nekaj dolarjev. Na Big Islandu vstopnina za avto za vulkanski park stane deset dolarjev, zastonj si lahko ogledate dolino Waipio in goro Mauno Keo, na Oahuju pa Pearl Harbor. Brezplačen je tudi vstop na vse plaže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.