Magazin
39 ogledov

Kako ljubljenčke zaščititi pred pokanjem

pes Shutterstock
Prihodnji teden se začenjajo dnevi, ki bodo za hišne ljubljenčke še posebno stresni.

Med 26. decembrom in 2. januarjem, ko je dovoljeno metati priotehnične izdelke, so kosmatinci pod velikim stresom, zato jim skušajte pri tem karseda pomagati lastniki. Veterinarka Iris Selan iz klinike Tristokosmatih svetuje, da jih zaščitite pred vsemi pirotehničnimi sredstvi, čeprav so petarde tiste, ki naredijo največ škode. "Priporočamo, da se s psi ne udeležujemo praznovanj in druženj, kjer se bodo uporabljala sredstva, seveda enako velja tudi za domačo uporabo."
Na sprehode jih vozite v mirnem delu dneva, ko ni najhujšega pokanja, predvsem pa se izogibajte krajem, za katere veste, da je uporaba pirotehničnih sredstev najverjetnejša. Za razliko od psov pa so mački po navadi manj prestrašeni, saj manj hodijo ven, zato je to obdobje zanje precej znosnejše.

Čim manj tolažbe in pomilovanja

Kadar vidite, da je vaš ljubljenček vidno vznemirjen, ga zamotite z igro in mu pokažite, da je strah odveč. Sicer pa vsak za svojega kosmatinca najbolje ve, na kakšen način ga pomiri, poudarja Selanova in dodaja: "Najpomembneje je, da se lastnik obnaša, kot da se ne dogaja nič običajnega: glejte televizijo, poslušajte glasbo, igrajte se z njim. Predvsem pa čim manj tolažbe in pomilovanja, saj sicer tako samo potenciramo občutke strahu in nelagodja."

Če tudi to ne pomaga, se po pomoč obrnite k veterinarju, ki bo vašemu prestrašenemu kosmatincu predpisal pomirjevala. "Odmerek se določi na telesno težo, starost in zdravstveno stanje živali," je še pojasnila veterinarka. Pse se načeloma lahko nauči, da se petard ne bojijo, a lastniki se po navadi ne poslužujejo tega učenja. "Razen pri lovskih in delovnih psih, ki morajo to obvladati, če hočejo opravljati svoje naloge," je zaključila Selanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.