Magazin
23 ogledov

Kako poiskati prosto delovno mesto?

Mreženje je eden izmed boljših pristopov iskanja delovnega mesta. Žurnal24 main
Vedno je kje kakšno prosto delovno mesto. Uspešni iskalec zaposlitve je tisti, ki ve, kako ga najti.

Vedno je kje kakšno prosto delovno mesto. Uspešni iskalec zaposlitve je tisti, ki ve, kako ga najti.

Uspešno iskanje zaposlitve je namreč spretnost, ki se jo je treba naučiti. Uporabiti morate pravi pristop. V pomoč pri iskanju zaposlitve naj vam bodo sledeči napotki.

Najslabši načini za iskanje zaposlitve

  • Pošiljanje prošenj na slepo, brez objav prostih delovnih mest in vsakršnih ''insajderskih'' informacij in zagotovil, žal obrodi sadove v zgolj od 7 do 10 odstotkih primerov.
  • Javljanje na oglase v strokovnih revijah je prav tako uspešno zgolj v 7 odstotkih. Poleg tega pa morate upoštevati še to, da je takšnih revij ali časopisov pri nas precej malo. Javljanje na oglase v dnevnem časopisju prinaša več uspehov. Pri tem prednjačijo časopisi, kot sta Delo ali Dnevnik, kjer prosta delovna mesta objavlja več delodajalcev. V časopisih z manj naklade ali v bolj regionalno omejenih časopisih je takšnih oglasov manj, pa tudi uspeh je le okoli 10-odstoten.

Najboljši načini za iskanje zaposlitve
  • Mreženje. Povprašajte sorodnike, prijatelje, znance, sosede in kolege s fakultete, ali vedo za kakšno prosto delovno mesto. Ta metoda je učinkovita v približno 45 odstotkih.
  • Osebno se oglasite neposredno pri delodajalcu, v podjetju ali na oddelku, kjer bi radi delali, ne glede na to, ali tam iščejo nov kader ali ne. Pustite jim svoj življenjepis in kontaktne podatke. Na ta način delo najde med 45 in 50 odstotkov iskalcev zaposlitve. No, kakšno poznanstvo vsekakor pride prav.
  • Telefonsko ali pisno se obrnite na podjetja, ki se ukvarjajo s področjem, ki vas zanima in kjer bi radi delali oziroma ste strokovnjak za tovrstno delo. Vprašajte, ali potrebujejo koga z vašim znanjem in izkušnjami. Deluje v približno 60 odstotkih.
  • Najbolj razširjena je metoda iskanja prostih delovnih mest prek zaposlitvenih portalov in vpisa v baze iskalcev zaposlitve. Takšni portali vam ponujajo večino zaposlitvenih oglasov na enem mestu in so zato tudi tako visoko vrednoteni. Na oglase se lahko ponekod prijavite kar spletno – prek portala.
  • Ustvarjalno iskanje zaposlitve oziroma spremembe poklica je najuspešnejša metoda. Izvajate jo lahko sami ali v skupini. Ob tem morate najprej ugotoviti, v čem ste dobri, katere so vaše veščine in znanja. Nato naredite seznam in jih razvrstite po pomembnosti. Razmislite, na katerih področjih bi te veščine želeli uporabljati in pri kakšnem delu bi jih sploh lahko. Potem se pogovorite z ljudmi, ki opravljajo takšno delo. Na koncu izberite še organizacije, podjetja, oddelke, kjer bi najraje delali, in jih preučite. Šele ko opravite vse to, stopite v stik z osebo, ki je pristojna za zaposlovanje novega kadra. Skoraj 86 odstotkov oseb, ki uporabljajo to metodo, najde sebi primerno službo.

Seveda boste še uspešnejši, če hkrati uporabite več metod. Predvsem pa se venomer zavedajte, da je iskanje zaposlitve projekt, ki zahteva svoj čas, predvsem pa veliko truda. Ne obupajte – izplača se!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.