Magazin
218 ogledov

Kako spakirati pred selitvijo

skodelica, keramika Shutterstock
Selitev je za vsakogar stresna, a obilice stresa se lahko enostavno rešite s pravilnim organiziranjem pakiranja. Ne verjamete?

Morda se zdi, da je pri selitvi pakiranje predmetov v škatle mala malica, a tudi to je umetnost. Obstaja strategija za organiziranje in označevanje škatel, prav tako pa je pomemben čas, saj se je pakiranja dobro lotiti vsaj nekaj tednov pred selitvijo. Sledi deset najpomembnejših nasvetov.

  • Škatle zapakirajte pravilno. Na škatli zalepite vse razpoke, po dolgem in počez. Na dno škatle namestite časopis in če se da tudi ob straneh. Ker je odvisno, kaj pakirate, lahko tudi posamezen predmet zavijete v časopisni papir. Ko škatlo napolnete, jo s trakom zalepite in napišite, kaj je v njej. Napis naj bo ob strani in ne na vrhu škatle.
  • Škatle zapakirajte po sobah. Podobne predmete zapakirajte skupaj. Če na primer pakirate škatle zdravil, zraven ne dajajte šamponov ali kuhinjskega pripora. Kuhinjske krpe in brisače so odlične za zapolnitev vmesnega prostora, obenem pa onemogočajo premikanje. Škatle vedno napolnite do roba, da se ne bi sicer prevrnile. Če so v škatli lomljive stvari, to primerno označite ob strani, prav tako pa označite, kaj je vrh in kaj dno škatle.
  • Predmete pustite kar v predalih. Da prihranite prostor v škatlah, lahko predale preprosto vzamete iz predalnika, vsebino pustite v njih in samo oblepite z lepilnim trakom. A previdno pri izbiri lepilnega traku, da se ne bo okrušila barva na pohištvu, prav tako traku ne pustite predolgo na predalniku.
  • Krožniki naj bodo na robu. Morda se zdi najbolj logična poteza, da krožnike zapakiramo na dnu škatle, vendar je manj verjetnosti, da se bodo razbili, če so postavljeni ob robu. Vsak krožnik seveda zavijte v časopisni papir, dno dobro obložite, škatlo pa napolnite do vsakega kotička, da se krožniki ne bodo premikali. Če pakirate samo steklene predmete, naj bodo večji kosi na dnu, manjši pa proti vrhu škatle. Selilci niso vedno pozorni na vsak gib, tako da lahko večji kosi morebitni padec ali udarec ublažijo.
  • Obleke zapakirajte v garderobne škatle. Če ne veste, kakšne so te škatle, gre dejansko za veliko škatlo, ki ima obešalnike. Prihrani veliko prostora, saj oblačila lahko zapakiramo kar z obešalniki in jih ni treba zlagati. Oblačila lahko razporedite na poletna, zimska ali po barvah, ko boste v novem domu, pa jih enostavno samo obesite v omaro.
  • Škatlo zalepite s trakom. Pri lepljenju traku lahko uporabite manjši trik. Vedno pod trak namestite vrvico, ki naj malo gelda ven. Ko boste odpakirali škatle, vrvico preprosto le potegnete in škatla bo odprta v trenutku. Morda bo več časa šlo pri pakiranju, a zagotovo bo razpakiranje hitrejše.
  • Škatle označite. Če ne boste označili, kaj je v škatlah ali v kateri prostor spadajo, zna selilce, pa tudi vas, zmesti, kam jih odložiti. Najbolje je napisati prostor in splošen opis vsebine, seveda pa na stran in ne na vrh škatle.
  • Zapakirajte tudi dodatke pri pohištvu. Po navadi pri pohištvu pred selitvijo odstranimo dele, ki bi se lahko poškodovali, na primer kolesca in podobno. Pazljivo v plastične vreče ali samo s trakom zapakiramo tudi slike, ogledala in druge viseče predmete.
  • Pakiranja se lotite pravočasno. Ne čakajte na nekaj dni pred selitvijo. Nekatere predmete, ki jih ne boste pogrešali, lahko mirno zapakirate že dva meseca prej. Morda bo moteče imeti škatle po stanovanju nekaj tednov prej, vendar vam bodo v zadnjih dneh pred selitvijo povzročile manj stresa. 
  • Majhni v velike škatle, veliki pa v majhne. Tukaj je pomembna fizika. Majhne predmete zapakiramo v večje škatle, večje predmete pa v manjše škatle. Večji predmeti bi se v večjih škatlah prej zlomili. Medtem ko to velja za večino predmetov, so knjige izjema. Majhne knjige v večji škatli bi povzročile dodatno težo, škatla bi bila pretežka in bi se lahko strgala. Težje stvari se pakira na dno, lažje pa na vrh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.