Magazin
207 ogledov

Obvladate recikliranje?

recikliranje, pločevinke Shutterstock
Bravo, končno reciklirate! Nekje v kuhinji najbrž stojijo štiri vedrca ali vrečke. Potem pa pride trenutek, ko niste prepričani, kaj lahko uvrstite med embalažo, kaj med papir, kaj med biološke odpadke ... In kaj sploh še preostane ostanku odpadkov?

Na spletni strani Snage lahko preverite, kaj mora romati v katero od vedrc za recikliranje, ki jih imate doma. Poleg embalaže, papirja, stekla, bioloških odpadkov in preostanka odpadkov pa morate ločeno zbirati še kosovne odpadke, nevarne odpadke iz gospodinjstev, električno in elektronsko opremo ter posebne odpadke – tudi kaj spada med našteto, preberite na spletni strani Snage, kjer si lahko natisnete tudi Abc odpadkov, ki vam bo v pomoč pri recikliranju. Sledi pregled "kaj spada kam" – največ dela boste imeli najbrž z odnašanjem embalaže, najmanj pa z ostankom odpadkov. Morda boste kmalu tekmovali, kdo v enem tednu "pridela" manj preostalih odpadkov.

Papir in karton

Da: časopisi, revije, zvezki, knjige, prospekti, katalogi, pisemske ovojnice, pisarniški papir, ovojni papir, papirnate nakupovalne vrečke, kartonska embalaža, lepenka.
Ne: kartonska votla embalaža tekočin, kopirni, povoščeni in plastificirani papir, celofan, tapete, higienski papir, od živil pomazana ali prepojena papirnata ter kartonska embalaža, kakorkoli umazan ali navlažen papir in karton.
Nasveti:
– Kartonske škatle in drugo embalažo z veliko prostornino zložite ali raztrgajte.
– Revijam in prospektom odstranite zaščitno folijo.

Steklo

Da: steklenice živil in pijač, steklena embalaža zdravil in kozmetike, kozarci vloženih živil, druga steklena embalaža.
Ne: okensko, avtomobilsko in drugo ravno steklo, ogledala, kristalno in ekransko steklo, steklo svetil, pleksi steklo, karbonsko steklo, laboratorijsko steklo, porcelan, keramika, žarnice, svetlobne cevi.
Nasveti:
– Stekleno embalažo vedno izpraznite in izplaknite z vodo.
– Ne pozabite odstraniti zamaškov ali pokrovčkov.

Embalaža

Da: plastenke pijač in živil, plastenke čistil in pralnih sredstev, pločevinke živil in pijač, votla embalaža od mleka, sokov, jogurtov, plastični lončki in vrečke, aluminijasta folija, embalažna folija, plastična folija, tube.
Ne: plastična ali kovinska embalaža nevarnih snovi ali njihovih ostankov, ki zahteva posebno ravnanje.
Nasveti:
– Embalažo vedno izpraznite, ne pozabite odstraniti zamaškov ali pokrovčkov, večje plastenke in pločevinke stisnite in tako zmanjšajte njihovo prostornino.
– Na embalaži ne spreglejte ekoloških oznak s področja ravnanja z odpadno embalažo.

Biološki odpadki

Da: kuhinjski odpadki – zelenjavni odpadki, olupki in ostanki sadja, kavna usedlina, kavni filtri in čajne vrečke, netekoči ostanki hrane, jajčne lupine, pokvarjeni prehrambeni izdelki, papirnate vrečke in robčki, vrtni odpadki – rože, plevel, pokošena trava, stara zemlja lončnic.
Ne: maščobe, cigaretni ogorki, lasje.
Nasveti:
– Bioloških odpadkov nikoli ne odlagajte v plastičnih vrečkah. V bolje založenih trgovinah so na voljo posebne vrečke, v celoti izdelane iz biološko razgradljive folije. Tako lahko biološke odpadke odvržemo skupaj z vrečko.
– Odpadno jedilno olje ne sodi med biološke odpadke. Olje, ki ste ga uporabili za cvrtje, zbirajte v posebni posodi in ga oddajte v zbirnem centru. Z ustrezno predelavo lahko iz njega pridobimo gorivo za avtomobile – biodiesel in energent, uporaben za ogrevanje prostorov, kot sestavina se lahko dodaja v procesu kompostiranja, moč pa ga je tudi rafinirati v različne druge proizvode.

Ostanek odpadkov

Da: plastificiran papir, manjše količine stiropora in zamaščene folije, plenice, ohlajen pepel, tkanine, usnje, šiviljski odpadki, vrečke iz sesalca, mačji pesek, kasete, filmi, fotografije, pluta, guma, keramika, porcelan, žarnice, izolacijsko in avtomobilsko steklo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.