Magazin
9821 ogledov

S čim očistiti usnje?

torbica, usnje Imaxtree
Morda se zdi, da je usnje med vsemi materiali najtežje očistiti, vendar ga lahko s preprostimi pripomočki, ki jih uporabljamo vsak dan, povrnemo v prvotno stanje.

Usnje je v gospodinjstvu razmeroma pogosto prisotno. Z njim so opremljeni luksuzni kavči, modni dodatki za dom, torbice, pasovi in seveda čevlji. Usnje je eno od najbolj vsestranskih materialov, pa tudi precej drago, zato ni nujno, da je čiščenje prav tako drago ali da ga je treba vedno očistiti profesionalno. Čiščenje je zelo enostavno in to s stvarmi, ki jih najdemo doma.

Vlažilno milo

Po navadi vlažilna mila dobro opravijo svoje delo. Na plaščih, čevljih ali pohištvu se madeže lahko enostavno odstrani. Košček mila položite na blago, z vlažno krpo pa ga podrgnite. Krpa naj bo samo vlažna in ne mokra, da se usnje ne zmoči preveč. S suho in svežo krpo nato usnje obrišite, s tretjo krpo (suho in mehko) pa usnje spravite v stanje, ki je bilo pred madežem.

Alkohol za čiščenje

Za plesnive, počrnele in druge madeže bo kot nalašč alkohol, ki se pogosto uporablja v gospodinjstvu. Alkohol in vodo zmešajte v enakem razmerju, z nastalo mešanico prepojite čisto krpo ter se lotite madeža. Usnje naj se nato posuši na zraku. Če se na tak način lotite čiščenja kavča ali drugega pohištva, lahko za sušenje uporabite ventilator ali drugo napravo za sušenje.

Koruzni škrob in otroški puder

Oljni in mastni madeži na usnju so zelo odbijajoči. Na srečo je tukaj zelo enostavno čistilo. S čisto in suho krpo odstranite odvečno olje ali mast, na madež pa potresite otroški puder ali koruzni škrob. Prah naj se v usnje vpija vsaj štiri ure. S čisto krpo odstranite prah in madež bo izginil.

Kis

Tudi kis je odlična izbira za čiščenje usnja. Za čiščenje na splošno je dovolj, da zmešate bel kis in laneno olje v razmerju 1:2. Mešanico pustite na usnju čez noč, nato pa obrišite do suhega in zloščite do ponovnega sijaja. Kis je primeren tudi za pasove in čevlje, le da mešanico na usnju pustite kakšno uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.