Magazin
43 ogledov

Kako umirite otroški jok?

Včasih je dovolj že malce nežnosti in crkljanja. Žurnal24 main
Obvladovanje otroškega joka je za starše nedvomno ena od najtežjih stvari. Odkrijte uspešne taktike, ki vam bodo v pomoč.
Sitnoba
Zelo pogosto jokanje in hlipanje odraža vsesplošno malčkovo nezadovoljstvo. Lahko da je vaš otrok utrujen, lačen ali vročičen. V takšnih primerih morate storiti vse, da nagradite nejokajoče in nehlipajoče vedenje.

Preračunljivo jokanje
Poleg tega nežno, a vztrajno zavračajte izsiljevanje z jokom. Malček naj stvar, ki si jo želi, dobi šele, ko zanjo prosi v primernem tonu. Mnogo staršev zaradi kratkotrajnega miru podleže nadležnemu otroškemu hlipanju ter prosjačenju in izsiljevanju z jokom. To pa na žalost ni najboljša in dolgoročna rešitev, saj se bo malček naučil, da lahko s sitnarjenjem in solznimi očmi doseže, kar si želi.

Izkazovanje samostojnosti
Jok pa je lahko tudi posledica upiranja – recimo zgodnjemu odhodu v posteljo. V takšnih in podobnih primerih gre za otrokovo izkazovanje samostojnosti.

Želja po pozornosti
Zelo pogosto je jok le sredstvo za pritegnitev vaše pozornosti. Božanje, poljubčki in nekaj minut ljubkovanja v vašem naročju bo verjetno dovolj, da bo malček spet nasmejan do ušes.

Zakaj malčki najpogosteje jokajo?
– Zaradi strahov pred temo, kahlico, žuželkami in drugimi živalmi,
– zaradi tesnobe, ker so ločeni od vas,
– zaradi frustracije, ker ne zmorejo nečesa, kar so si zadali,
– ker si želijo pozornosti in vašega časa,
– zaradi padcev in udarcev (malčki so pogosto šokirani nad tem, kako hitro se lahko zgodi padec in udarec).

 

Preberite še:

Priredite najboljši rojstni dan

Čudne navade majhnih otrok

Bi imeli malega ekonomista?

Taktike spopadanja s hlipanjem, jokom in sitnarjenjem:
– Ne nagrajujte hlipanja! V nasprotnem primeru se bo otrok naučil, da je to odlična metoda za izsiljevanje.
– Izločite moteče dejavnike, kot so zaspanost, utrujenost ali lakota.
– Nadvse pozitivno se odzovite, ko vaš otrok za stvar prosi brez sitnarjenja.
– Vaši odzivi na otrokove prošnje morajo biti hitri, ne glede na to, ali je odgovor pozitiven ali negativen. Ne čakajte, da začne jokati.
– Malčke zaposlite z zanimivimi igračami in dejavnostmi.
– Včasih pomaga, če otroka oponašate, saj se tako zave komičnosti svojega početja in se začne smejati. Nikakor pa tega ne počnite, če vašega malčka to razjezi.
– Če že vnaprej veste, da se boste vdali otrokovi zahtevi, storite to takoj: "Ja, kupila ti bom bonbone." Ali pa:  "Ja, lahko gledaš DVD." Če boste s pozitivnim odgovorom čakali, se bo malček naučil, da lahko z dolgotrajnim in vztrajnim izsiljevanjem dobi želeno.
– Seveda pa ni treba, da se malčkovi volji vdate. Lahko mu obrazložite, zakaj ne: "Zdajle ne moreš dobiti bonbončkov, ker bo kosilo vsak čas na mizi." Ali pa: "Zdajle ne moreš gledati DVD, ker boš šel kmalu v posteljo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.