Magazin
28 ogledov

Kam na pustovanje?

klovn Shutterstock
Ta konec tedna bo v znamenju pustovanj. Na Ptuju v nedeljo pričakujejo okoli pet tisoč mask. V Ljubljani jutri prvič Zmajev karneval.

Največ, od štiri do pet tisoč mask pričakujejo v nedeljo na mednarodnem sprevodu na 52. ptujskem kurentovanju, ki je tudi ena od prireditev Evropske prestolnice kulture.  Že jutri bodo na Ptuju Veliki karnevalski bal in Kurentanc ter prva prava pustna poroka. Na gradu se bo namreč poročil mlad par s Ptuja, svatje pa bodo v kostumih.

Devetmetrski zmaj v mestu

V Ljubljani se bo jutri ob 11. uri začel Zmajev karneval. Sprevod bo startal na Novem trgu in se končal na Kongresnem trgu, zaznamoval pa ga bo devetmetrski zmaj, ki ga je 25 učencev z mentorji na Osnovni šoli Trnovo izdelovalo več kot dva meseca. Okoli tisoč otrok iz ljubljanskih osnovnih šol bo tudi na čelu sprevoda, saj so od oktobra ob pomoči mojstrov iz lutkovnega gledališča pripravljali kostume. V nedeljo ob 11. uri bo na dvorišču ljubljanskega gradu še kurentovanje.

Jutri bodo pustovali tudi v Mozirju, kjer se lahko pohvalijo z najdaljšo pustno tradicijo, ki sega v leto 1891, v Kotljah, kjer bo 34. Koroški pustni karneval (znan je po skupinskih maskah, ki se odzovejo na aktualno politično dogajanje), in v Lenartu, kjer bo pustovanje že 21. V maskah se bodo zabavali še na Igu, Viru pri Domžalah, v Dobovi, na Opčinah pri Trstu in v Kopru, kjer se bo začela Istrska pustna povorka. V nedeljo se bo v Cerknici ob 12.32 začel Coprniški bal v Butalah, pred tem pa bo Butalski tek v maskah. V nedeljo bodo pustovanja še v Cerknem, Šenčurju in Kostanjevici na Krki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.