Magazin
77 ogledov

Za kurente potuj na Ptuj!

Kurenti ali koranti s svojo edinstvenostjo poosebljate našo zgodovino in sedanjo Žurnal24 main
Kurentovanje. Če kurentom ne bo zagodlo vreme, bo Ptuj gostil sto tisoč obiskovalcev.

Pričakujemo 20 tisoč nastopajočih in več kot sto tisoč obiskovalcev,” so z željami po dobrem obisku organizatorji na Ptuju v soboto začeli uradni del 52. Kurentovanja. Osrednji dogodki, ki se bodo zvrstili do 21. februarja, so letos vključeni tudi v program Evropske prestolnice kulture (EPK), katerega partnersko mesto je tudi Ptuj. Po predaji oblasti med županom Mestne občine Ptuj Štefanom Čelanom in 13. ptujskim princem karnevala, ki bo med pustom vodil mestno oblast, je sledil sprevod tradicionalnih pustnih likov s Ptuja in iz Slovenije, v nedeljo, 19. februarja, pa se bo ob 13. uri odvil še tradicionalni etnografski sprevod ob 52. Kurentovanju.

Vreme jim že nagaja

Sicer pa se organizatorji bojijo predvsem slabega in mrzlega vremena. “Zaradi vremenskih razmer smo morali odpovedati sprevod godb po ptujskih ulicah in upamo, da je to edina neprijetnost zaradi mraza,” je za Žurnal24 dejala tiskovna predstavnica 52. Kurentovanja. Poleg etnografskega dogajanja bo tudi letos pestro v Karnevalski dvorani, za katero sta tokrat na razpisu koncesijo dobila Perutnina Ptuj in Radio Tednik. “Za koncesijo smo odšteli 60 tisoč evrov, s Perutnino pa smo si stroške razdelili. Mi sicer pokrivamo nastopajoče v dvorani, za katere bomo odšteli od 80 do 100 tisoč evrov,” je za Žurnal24 pojasnil Jože Bračič, direktor Radia Tednik Ptuj.

Domači in tuji izvajalci

V Karnevalski dvorani, kjer bi si na celotnem Kurentovanju želeli videti od 30 do 40 tisoč ljudi, so že v soboto nastopili Novi fosili in Vlado Kreslin, medtem ko velja od prihajajočih nastopov izpostaviti koncert Danijele na valentinovo ter Jana Plestenjaka in Rebeke Dremelj, ki bosta zabavala v sredo, Tony Cetinski pa se bo na pustovanju razdajal v ponedeljek, 20. februarja. Zadnji dan dogajanja so organizatorji v goste povabili Čuke in skupino Kingston, o cenah izvajalcev pa Bračič ostaja skrivnosten. “Najdražji so tujci, honorarji pa se gibljejo tudi od 10 do 15 tisoč evrov,” je povedal in dodal, da so morali nekatere rezervirati in plačati že lani poleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.