Magazin
94 ogledov

Kdaj zračiti pozimi?

okno Shutterstock
Kdaj naj zračimo, ko so zunaj visoke koncentracije ozona, ko je pozimi več delcev PM10.

Poleti, ko so v zraku prisotne povišane koncentracije ozona, se prezračevanje izvaja v jutranjih urah in pozno popoldne, ker so povišane koncentracije ozona povezane tudi s povišano zunanjo temperaturo,” pravi vodja sektorja za kakovost zraka na Agenciji RS za okolje Tanja Bolte.Ozon izgine, če zapreš okna, saj se veže na površine, na pohištvo,” pojasnjuje Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja.

Pozimi so po besedah Boltejeve razmere drugačne, saj se pojavljajo predvsem povišane koncentracije delcev PM10. “Viri delcev so različni: promet, industrija in individualna kurišča,” pojasnjuje. Predvsem zaradi vpliva individualnih kurišč je priporočljivo prezračevati okrog 12. ure, ko so temperature nekoliko višje. “V jutranjih urah in zvečer se prezračevanje odsvetuje. To potrjujejo tudi številne študije, ki povzemajo vpliv zunanjega zraka na notranji,” dodaja.

Otorepec opozarja tudi na cvetni prah, ki je v zraku predvsem v pomladanskem času. “Pelodov je manj med dežjem in po dežju, več jih je v vetrovnih 
dneh,” dodaja.

Komentarjev 1
  • erikkk 13:17 11.november 2012.

    Pri tako visokih temperaturah v teh dneh so pri nas vsi okni čez dan odprti ...